SVE što radimo, ne radimo tek tako. Ako stalno kasnimo, sasvim je logično da ne umemo da poštujemo tuđe vreme, ukoliko svakodnevno grickamo nokte, znači da smo nervozni, kada konstantno odlažemo obaveze, jasno je da smo ili u deficitu sa samopouzdanjem ili smo preterani perfekcionisti. I šta još? Psiholog Žozef Mesindžer, autor knjige "Razotkrivanje naših manija", tumači nam kako neke navike govore o nama.

* Kad pričamo sami sa sobom

Ako smo često u "dijalogu" sa sobom, znači da nam je potreban osećaj sigurnosti, koji dobijamo kada čujemo sopstveni glas.

- To je sjajan način da bolje upoznate svoje "ja" koje čine tri dela - duhovni (ono u šta verujete), psihički (ono što mislimo) i dinamički (ono koje deluje) - navodi Mesindžer.

* Imamo opsesiju sređivanja i čišćenja

Autor knjige kaže da osobe koje to manijačno rade, misleći da će im život biti mirniji i bezbedniji ako je sve pod konac, imaju problem sa nemogućnošću da pronađu tačku oslonca u životu.

* Proveravamo da li smo zaključali vrata

Ova navika je odraz nesigurnosti i preosetljivosti.

- Osobe koje se uvek vraćaju da provere da li su zaključale kuću, time pokazuju da ne znaju da se zaštitite od spoljnih opasnosti i od ljudi - navodi psiholog.


Navike su odraz karaktera

* Šaramo dok pričamo

Ovo je kompulsivna manija koja otkriva osećaj nezadovoljstva poslom, bračnim izborom ili životom uopšte. Time pokušavamo da se izborimo sa unutrašnjim nespokojem. 

* Dosoljavamo hranu unapred

Mesindžer kaže da je so povezana sa željom da dokažemo da smo mi ti koji "solimo" sopstveni život i upravljamo sobom i drugima.