Suđenje veka u Francuskoj, 2.000 umrlih zbog tableta za mršavljenje

RTS 23.09.2019 20:41
Suđenje veka u Francuskoj, 2.000 umrlih zbog tableta za mršavljenje


U Francuskoj počinje suđenje za jedan od najvećih zdravstvenih skandala u ovoj zemlji oko tableta za mršavljenje za koje se veruje da su ubile oko 2.000 ljudi, a mnogima prouzrokovale doživotna oštećenja. Na optuženičkoj klupi farmaceutska kompanija i regulatorna agencija, navodi 'Gardijan'Suđenje za ubistvo i prevaru pacijenata pokušaće da razjasni šta se tačno desilo u francuskoj farmaceutskoj industriji. Na optuženičkoj klupi nalazi se "Servije", jedna od najvećih i najmoćnijih privatnih laboratorija, koja je optužena za prikrivanje nuspojava nekad široko rasprostranjenog leka medijator.                

Osim farmaceutske kompanije, na optuženičkoj klupi naći će se i francuska državna regulatorna agencija, koja se tereti da nije dovoljno učinila kako bi se sprečila smrt i   trajna oštećenja pacijenata.

Lek medijator se prepisivao dijabetičarima i ženama koje su želele da smršaju, ali i zdravim ženama koje su želele da smršaju jer je smanjivala apetit.

U periodu između 1976.godine i 2009. godine lek je prepisan za oko pet miliona ljudi, iako se sumnjalo da izaziva srčane smetnje i smetnje na plućima.

Ministarstvo zdravlja otkrilo je da je najmanje 500 ljudi koji su uzimali mediator umrlo zbog problema sa srčanim zaliscima u Francuskoj, a prema nekim drugim procenama doktora smatra se da je reč o oko 2000 ljudi. Mnogo ljudi koji su koristili ove tablete i danas žive sa srčanim smetnjama.

"Servije“ platio 132 miliona evra odštete

Neke žene, koje su bile zdrave, kad su počele da uzimaju ovaj lek, imale su teškoća pri penjanju stepenicama i dobile su trajne kardiovaskularne probleme koji su im ograničili svakodnevno funkcionisanje.

"Servije" je do sada platio skoro 132 miliona evra odštete. Suđenjem bi trebalo da se utvrdi zbog čega je lek bio toliko dugo na tržištu u Francuskoj. Advokati oštećenih pacijenata i porodica umrlih tvrde da je "Servije" namerno obmanjivao pacijente, a vlasti nisu reagovale.

Proizvođač lekova je optužen da je time zaradio najmanje milijardu evra, i da je znao za nuspojave leka.

Francuskoj nacionalnoj agenciji za sigurnost lekova sudi se jer nije proverila i kontrolisala lek koji se našao na tržištu. Štetnost lekova otkrila je doktorka pulmologije Irena Frančon, koja je proučavala zdravstvene kartone pacijenata.

"Suđenje je ogromno olakšanje. Napokon ćemo dočekati kraj ovog nedopustivog skandala. Ovaj takozvani lek je ustvari otrov", rekla je doktorka Irena.

Lek nije povučen s tržišta sve do 2009. godine, dve godine nakon što je Frančon obavestila javnost o svojim saznanjima. Te godine je lek povučen iz Španije i Italije. U Velikoj Britaniji i SAD lek nikada nije ni dobio dozvolu za prodaju.

Jedno od najvećih suđenja u Francuskoj

U francuskoj optužnici od 677 strana stoji kako je "Servije" odgovoran za dugoročnu prevaru jer je "namerno sakrio stvarne karakteristike leka", kao i da je sakrio medicinske studije koje su bile negativne.

Ovaj skandal potresa Francusku već više od jedne decenije i izazvao je političku raspravu o regulaciji lekova i lobističkoj moći farmaceutskih kompanija u Francuskoj, koja je jedna od zemalja Evrope gde se lekovi najviše koriste.

Na optuženičkoj klupi naći će se 21 osoba, a s druge strane više od 2.600 oštećenih osoba, predviđa se da će suđenje trajati šest meseci, kao jedno od najvećih u poslednjih nekoliko decenija.

Zbog opsega i dužine trajanja poredi se sa suđenjem bivšem policijskom šefu Mauriciju Paponu, koji je 1997. godine osuđen zbog svoje uloge u slanju 1.700 Jevreja u nacističke logore u periodu od 1942. do 1944. godine.

Trebalo je više od deset godina da slučaj dođe do suda.

"Činjenica da suđenje napokon počinje je samo po sebi već pobeda za žrtve“, rekao je advokat Čarls Josef-Oudin, koji zastupa 250 oštećenih.

Iz "Servijea" se brane kako nisu lagali o efektima lečenja i nadaju se da će pokazati kako nisu delovali protivno interesima pacijenata.


IzvorDodaj komentar
  Anonimni komentar
Ime:
Lozinka:
  Zapamti me na ovom računaru

Naslov:
Pošalji mi svaki odgovor na moj komentar
Pošalji mi svaki novi komentar na ovaj članak