Kolaps 'Tomasa Kuka' šokirao turiste i agencije, stotine hiljada putnika zarobljeno

RTS 23.09.2019 20:37
Kolaps 'Tomasa Kuka' šokirao turiste i agencije, stotine hiljada putnika zarobljeno


Nakon što je jedan od najvećih svetskih tur-operatora 'Tomas Kuk' objavio bankrot, stotine hiljada putnika ostali su zarobljeni na svetskim destinacijama i traže mogućnost da se vrate kućama. Ćerke-firme u drugim zemljama traže pomoć, a hotelijeri na mnogim destinacijama su zabrinuti zbog mogućeg smanjenja broja turista.Zbog kolapsa "Tomasa Kuka", u svetu je ostalo zarobljeno oko 600.000 putnika, uključujući desetine hiljada iz Nemačke, prenosi Rojters.

Navodi se da je danas trebalo na put da krene 21.000 putnika sa kompanijama podružnicama "Tomasa Kuka".

Zvaničnici nemačke vlade su saopštili da će osiguranje verovatno pokriti troškove većine putnika.

Podružnica "Kondor" zamolila je nemačku vladu za zajam kako bi opstala na tržištu. Portparol nemačke vlade je potvrdio da je stigao zahtev iz "Kondora", ali nije naveo o kolikoj sumi je reč. Zahtev su podržali i sindikati.

Španski aerodromski operator "Aena" saopštio je da je danas otkazano 46 letova kompanije "Tomas Kuk".

Oglasila se i turska federacija hotelijera, koja je navela da bi kolaps "Tomasa Kuka" mogao da znači 600.000-700.000 manje turista u Turskoj godišnje.

Predsednik federacije Osman Ajik rekao je Rojtersu da je trenutno 45.000 turista u Turskoj koji su došli iz Velike Britanije i ostatka Evrope preko "Tomasa Kuka".

Dodao je i da kompanija duguje između 100.000 i 200.000 funti malim hotelima koji bi zbog toga mogli da trpe posledice.

Ministar turizma Tunisa je rekao da "Tomas Kuk" duguje 60 miliona evra hotelima u toj zemlji za boravke turista u julu i avgustu. Dodao je da u Tunisu trenutno ima 4.500 turista koji su došli preko "Tomasa Kuka".

Kompanija "Tomas Kuk" je bila u pregovorima za premošćavanje duga od 1,7 milijardi funti, ali su pregovori propali što znači da se otkazuju svi aranžmani i čarter-letovi.

Britanski premijer Boris Džonson, koji se uputio u Njujork na zasedanje Generalne skupštine UN, obećao je obiman vladin odgovor kako bi se pomoglo muštrijama "Tomasa Kuka".

"Veoma je teška situacija, naše misli su sa mušterijama 'Tomasa Kuka', turistima koji se suočavaju sa teškoćama da dođu kućama", naveo je Džonson.

Kako je dodao, Vlada će se potruditi da ih vrati i biće napravljeni planovi kako bi se učinilo ono što je neophodno.

Naveo je i da je potrebno pronaći načine na koje bi se tur-operatori zaštitili od bankrotstva u budućnosti.

IzvorDodaj komentar
  Anonimni komentar
Ime:
Lozinka:
  Zapamti me na ovom računaru

Naslov:
Pošalji mi svaki odgovor na moj komentar
Pošalji mi svaki novi komentar na ovaj članak