Džaferović: Vučićevi stavovi dobrodošli, Dodikove reakcije histerične

RTS 23.09.2019 20:23
Džaferović: Vučićevi stavovi dobrodošli, Dodikove reakcije histerične


Bošnjački član Predsedništva BiH Šefik Džaferović izjavio je da je dobrodošao stav predsednika Srbije Aleksandra Vučića o potrebi da se u potpunosti poštuje Dejtonski mirovni sporazum, ali smatra indikativnim izostanak njegove reakcije na najave srpskog člana Predsedništva Milorada Dodika o otcepljenju RS.Kako prenosi Fena, Šefik Džaferović je povodom današnjeg sastanka predstavnika parlamentarnih srpskih stranaka u BiH s Vučićem u Beogradu, rekao da je dužnost Srbije da poštuje Dejtonski sporazum, kao jedna od njegovih potpisnica.                        

Dobrodošo je, rekao je Džaferović, i stav predsednika Vučića da se sva pitanja rešavaju dijalogom.

"Indikativan je, međutim, izostanak Vučićeve reakcije na Dodikove najave o otcepljenju entiteta RS, kao i na deklaraciju SNSD-a iz 2015. godine u kojoj se najavljuje to otcepljenje, jer je upravo to istinska i jedina prenja Dejtonskom mirovnom sporazumu", smatra Džaferović.

Prema njegovim rečima, bilo bi neophodno da se Vučić, kao predsednik države potpisnice Dejtonskog mirovnog sporazuma, kako je kazao, "jasno i nedvosmisleno odredi i po tom pitanju".

Predstavnici srpskih partija u Republici Srpskoj i BiH upoznali su predsednika Vučića sa aktuelno situacijom nakon usvajanja Programske deklaracije SDA, najuticajnije bošnjačke stranke u BiH.

Dodik, srpski član Predsedništva BiH i predsednik SNSD, na zajedničkoj konferenciji za novinare rekao je da su sve stranke jedinstvene u stavu da je taj dokument neprihvatljiv i da bi SDA trebalo da ga povuče.

Rekao je i da je cilj deklaracije SDA da ukine Republiku Srpsku, srpski jezik i sve što je srpsko u BiH, te da su Srbi zbog toga veoma zabrinuti.

"SDA svoju deklaraciju nikome ne nameće silom"  

Džaferović, međutim, smatra da su, kako kaže, Dodikove reakcije histerične i da nisu ništa drugo nego pokušaj da u deklaraciji SDA "traži alibi za vlastitu najavu kršenja Dejtonskog mirovnog sporazuma".

Dodik to radi plasirajući teze o "ugroženosti srpskog naroda" i "pravu na samoopredeljenje", što su teza koje je Miloševićev režim plasirao 90-ih godina prošlog veka kao uvod u agresiju, rekao je Džaferović.

On je potvrdio da je deklaracija SDA višedecenijski politički stav i viđenje uređenja BiH koje, prema njegovim rečima, podrazumeva ravnopravnost svih ljudi u svakom delu zemlje.

"SDA svoju deklaraciju nikome ne nameće silom ili pretnjama, nego, naprotiv, stalno poziva na dijalog. Potpuno je jasno da se do promene Ustava može doći isključivo dijalogom i dvotrećinskom i entitetskom većinom u Parlamentarnoj skupštini BiH. I nikako drugačije. Deklaracija, dakle, nije pretnja nikome, ni srpskom narodu, ni entitetu RS", uverava Džaferović. 


IzvorDodaj komentar
  Anonimni komentar
Ime:
Lozinka:
  Zapamti me na ovom računaru

Naslov:
Pošalji mi svaki odgovor na moj komentar
Pošalji mi svaki novi komentar na ovaj članak