Grad koji je nepravedno zapostavljen: Pravi primer italijanske lepote

B92 23.09.2019 09:37
Grad koji je nepravedno zapostavljen: Pravi primer italijanske lepote


Na putu između Firence i Verone, nalazi se Mantova, grad koji je nepravedno zapostavljen, a idealan je za vikend ture po severnoj Italiji.Jedan od gradova Lombardije koji predstavlja sve ono na šta većina pomisli kada kaže “Italija“. Grad na vodi koji ima bogatu istoriju, umetnost, kulturu, prepoznatljiv po italijanskoj kuhinji, grad u koji je prognan Romeo iz Šekspirove drame, a opet, grad u kojem nema bezbroj turista.

Mantova je antički grad čiji se procvat desio u toku četri veka vladavine dinastije Gonzaga koja je na dvor privukla istaknute umetnike, slikare, vajare i arhitekte koji su za sobom ostavili brojna veličanstvena arhitektonska i umetnička ostvarenja.

U Mantovi ima više palata, manjih ili većih, poput palate Sordi, Andreani, D’Arco, Valenti Gonzaga palate, ipak, Vojvodska palata i Palata Te su najznačajnije.

Vojvodska palata u Mantovi je jedna od najimpresivnijih palata u celoj Evropi, a sigurno i u Italiji i mnogo je raskošnija od mnogih u popularnim gradovima. Dvor porodice Gonzaga ima oko 500 odaja, a ukrašen je Mantenjinim freskama.

Sve prostorije su povezane galerijama i hodnicima, a pošto je palata građena veoma dugo, posetioci mogu da vide prepletanje različitih stilova.

Palata Te je maniristička građevina, koja je bila letnjikovac vladajućih dinastija, a danas je Gradski muzej. Nju je izgradio Rafaelov učenik Đulio Romano, ekperimentišući prelazom renesanse u barok, a najljepši deo palate su njene mnogobrojne freske.

Mantova je grad koji krase mnogi vrtovi i trgovi. Na jednom od tih trgova, Trg Mantenja, nalazi se jedan od najvažnijih verskih spomenika u gradu. Podignut je u 15. veku, po nalogu Ludovika II Gonzage.

Bazilika Sant Andrea važna je i za sve hrišćanske vernike, jer se u njoj čuva “Najvrednija Isusova krv“. Ova bazilika je izgrađena na mestu starog manastira od kojeg je ostao samo zvonik.

Osim Trga Mantenja, tu su još i Sordelo, glavni gradski trg na kojem se vekovima sastaju umetnici, pa je ovo “srce“ kulturnog života u Mantovi. Njega okružuju Vojvodska palata, Palata Akerbi i Kula Guardija, katedrala....

Broleto i Erbe su takođe važni trgovi. Trebalo bi obići svaki od njih, jer se oko svakog nalaze istorijske znamenitosti koje “daju dušu“ ovom gradu.

U blizini trga Erbe nalazi se najstarija crkva u gradu, sagrađena oko 11. veka. Rotonda Svetom Lavrontiju inspirisana je Svetim grobom u Jerusalimu. Crkva je ukrašena freskama, koje uglavnom potiču iz 11. i 12. veka, a rađene su vizantijskim stilom.

Par stotina metara od Piazze Sordello smestio se Teatar Bibiena koji je uređivao Đuzepe Piermarini, čovek koji je zaslužan za izgled milanske Skale. Mesec dana nakon otvaranja, u njoj se sa novom operom pojavio i Mocart, a danas se ovaj teatar smatra remek-delom barokne arhitekture i vredi ga posetiti i kad u njemu nema događanja.

Ribarnica Đulija Romana je mesto koje treba posetiti. Ovaj arhitekta 16. veka ostavio je trag u celom gradu, pa tako i ovde. Prelepi lukovi, i uska ulica, sa “priljubljenim“ kućama na tren posetioce tera da zaborave kojem veku pripadaju.

Mantova je sa jedne strane okružena jezerom, što daje poseban šarm ovom gradu. Čar je u romantičnom krstarenju koje je moguće doživeti, koje upotpunjuju sve velelepne građevine ovog grada.

A za one koji ne vole vožnju brodom, tu je ništa manje romantičan most San Đorđo. Dolazak na most je najbolji ili rano ujutru ili pred zalazak Sunca, kako bi se grad što bolje oslikao u jezeru i stvorio idiličnu sliku.


IzvorDodaj komentar
  Anonimni komentar
Ime:
Lozinka:
  Zapamti me na ovom računaru

Naslov:
Pošalji mi svaki odgovor na moj komentar
Pošalji mi svaki novi komentar na ovaj članak