Dodik: Ako realizuju Deklaraciju SDA - aktiviraćemo OTCEPLJENJE!

Mondo 21.09.2019 17:47
Dodik: Ako realizuju Deklaraciju SDA - aktiviraćemo OTCEPLJENJE!


Na Skupštini RS doneće se odluka kojom bilo kakva realizacija Programske deklaracije Stranke demokratske akcije (SDA) vodi aktiviranju prava na samoopredeljenje i otcepljenje, kaže Milorad Dodik.Član Predsedništva Bosne i Hercegovine rekao je to danas nakon sastanka sa političkim vrhom Srbije i predstavnicima parlamentarnih stranaka iz Republike Srpske (RS).

Dodik je novinarima nakon sastanka na Andrićevom vencu kazao da politički predstavnici RS nemaju iste stavove šta treba da se učini, ali da su jedinstveni u osudi te deklaracije.

"To je njihov trajni cilj da nema Srba i Republike Srpske", rekao je Dodik i dodao da "tom deklaracijom želi da se stvori BiH koja će se svetiti Srbima".

On je naveo da Programska deklaracija Stranke demokratske akcije Bakira Izetbegovića nije samo interni dokument te partije, već, kako je Dodik naveo, bošnjački dokument koji je podržan od svih bošanjačkih političara da li prećutno ili javno.

On je kazao da je cilj te deklaracije da se sruši RS i da se time želi promovisati bosanski identitet koji to treba da uradi.

"U RS moramo da gradimo konsenzus prema bilo kakvoj mogućnosti da se ta opredeljenja pokušaju realizovati",rekao je Dodik u Predsedništvu Srbije nakon sastanka sa srpskim političkim vrhom i dodao da u tim namerama bošnjački političari imaju i "neku podršku i stranaca".

 On je naveo da je cilj današnjeg sastanka bilo i obezbeđivanje saglasnosti o pitanju eventualne podrške Srbije u odbrani Republike Srpske i da je tražio žaštitu od predsednika Srbije Vučića od "bilo kojeg napada na bilo koju srpsku zajednicu, pogotovo RS".

"I za nas Republika Srpska je prioritet i jedina moguća republika na tom prostoru", rekao je Dodik i dodao da Republika Srpska odbacuje tu deklaraciju kao "antisrpsku i antidejtonsku".

Dodao je i da bošnjačka strana ignoriše činjenicu da je Srbija potpisnica i garant Dejtonskog sporazuma.

"Spremni da branimo Republiku Srpsku je najvažnija poruka danas i da treba da se vratimo dijalogu i Dejtonu", rekao je Dodik i da je do sada bošnjačka strana nametnula preko 200 odluka i da je njihov cilj razgrađivanje Dejtonskog sistema.

On se zahvalio predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću i predsednici Vlade Ani Brnabić na podršci Republici Srpskoj.

Sastanku je prisustvovala i premijerka Srbije Ana Brnabić, kao i predsednica Republike Srpske Željka Cvijanović.


IzvorDodaj komentar
  Anonimni komentar
Ime:
Lozinka:
  Zapamti me na ovom računaru

Naslov:
Pošalji mi svaki odgovor na moj komentar
Pošalji mi svaki novi komentar na ovaj članak