Zašto Novi Sad sam ne gradi javne garaže

Politika 20.09.2019 19:59
Zašto Novi Sad sam ne gradi javne garaže


Kritičari koncesionog akta, koji je juče usvojen u gradskoj skupštini, tvrde da je grad mogao sam, iz budžeta, da napravi četiri javne garaže koje su planirane u užem centru, na tom mestu reši problem koji je jedan od gorućih i da još zaradiU prvim komentarima na vest da se Novi Sad sprema da privatnicima da koncesiju na 40 godina za 12 novih javnih garaža na osam lokacija, zamenik gradonačelnika Srđan Kružević ocenio je da bi grad mogao da pravi ove objekte od svog novca, ali da bi se onda postavilo pitanje da li da se odrekne izgradnje doma zdravlja na Adicama, kanalizacije u Veterniku, vodovoda u Bockama...

Kritičari koncesionog akta, koji je juče usvojen u gradskoj skupštini, tvrde da je grad mogao sam, iz budžeta, da napravi četiri javne garaže koje su planirane u užem centru, na tom mestu reši problem koji je jedan od gorućih i da još zaradi.

„Budući da je svake godine ostalo pet-šest milijardi dinara, ili tri i po milijarde, smatramo da je za te novce mogla svake godine da se napravi jedna garaža, ako nisu znali na drugo da potroše novac, pa da se grad tu oprihoduje i da pare idu u budžet Novog Sada”, kazala je odbornica Snežana Mušicki (SRS) u prilog raspravi. Računa se da garaža ima po 300-350 mesta i da za 40 godina može da „oprihoduje” 36 miliona evra „živih novaca”, pa je zato, prema njenom mišljenju, smešna suma od 30 miliona evra koju bi uložio neki koncesionar. Grad, smatra, gubi mnogo veći izvor prihoda nego što će koncesionar dati za garaže.

Demokrate koje inače bojkotuju rad parlamenta, podsećaju sa margina da su u ranijem periodu, dok je DS bio u vlasti, pripremljena idejna rešenja za gradnju garaža i da je za to određeno nekoliko lokacija.

„Sada ovom koncesijom dolazimo u situaciju da će taj isti Trg republike, koji je pre pet godina renoviran, biti raskopavan, s tim što će to raditi privatni partner. Tim potezom je ova gradska vlast čak nadmašila Gorana Vesića u Beogradu, koji završava pa raskopava trgove i ulice”, izjavio je šef odborničke grupe DS-a Veljko Krstonošić. Demokrate zameraju vlastima u Novom Sadu da za dva mandata nisu uspeli da izgrade nijednu garažu, a da sada, na kraju drugog, pokušavaju da izgrade 12, pa se pitaju koliko je to realno.

Projekat 12 garaža je širok, poručio je zamenik gradonačelnika Kružević koji je otkrio i da će se prvo raditi četiri u užem centru grada. Projekat će omogućiti da Novi Sad, kako kaže, počne da liči na gradove koji se sviđaju Novosađanima, razvijanje pešačkih i biciklističkih staza i lagodniji boravak građana u svom okruženju.

„Nas ova odluka ne obavezuje da uđemo u izgradnju svih 12 javnih garaža, nego ćemo doneti odluku kojim tempom i intenzitetom ćemo ulaziti u izgradnju”, rekao je on i dodao da će poziv biti raspisan tako da se očekuju prijave preduzeća sa ogromnim iskustvom u izgradnji ovakvih objekata i sa najnovijim tehničkim i tehnološkim rešenjima.

S obzirom na to da se delatnošću javnog parkiranja bavi JKP „Parking servis”, insistiraće se na tome da ono bude „operater”, napomenuo je i dodao da parking mesta koja postoje neće biti ukinuta stvaranjem novih garaža kojima se planira ukupno oko 2.600 mesta.

Odgovarajući na kritike o tome da je grad mogao iz suficita da napravi garaže, zamenik gradonačelnika kaže da suficit nisu pare koje Novi Sad ima u špajzu, fioci ili banci već da su to sredstva koja su već raspoređena u neke projekte.

„Brzinom realizacije tih projekata, komplikacijom prilikom izgradnje nekih od projekata, prelaskom projekata u izgradnju u narednu budžetsku godinu se stvara taj suficit koji nama često spočitavaju”, navodi on.

Grad će u slučaju 12 garaža prihodovati, prema njegovim rečima, na osnovu koncesione nadoknade oko milijardu i po dinara, a Republika Srbija će u budžet imati priliv od 2,5 milijarde od poreza na dobit.

Kako je „Politika” već pisala, u užem gradskom jezgru bile bi četiri javne garaže: podzemne u Ulici Modene, kod zgrade Skupštine Vojvodine i na Trgu republike, a nadzemna u Šafarikovoj ulici. Mimo centra, dve nadzemne predviđene su u Ulici Branimira Ćosića i kod Železničke stanice, a dve podzemne u Bulevaru Evrope. Postoji plan i za četiri poluukopane na Novom naselju, u Ulici Bate Brkića.


IzvorDodaj komentar
  Anonimni komentar
Ime:
Lozinka:
  Zapamti me na ovom računaru

Naslov:
Pošalji mi svaki odgovor na moj komentar
Pošalji mi svaki novi komentar na ovaj članak