Korisnici kredita u švajcarcima pobedili banke u Hrvatskoj

Politika 20.09.2019 19:55
Korisnici kredita u švajcarcima pobedili banke u Hrvatskoj


Posle presude Vrhovnog suda dužnici do 2023. godine mogu da tuže banke i u pojedinačnim sudskim postupcima traže povraćaj preplaćenog novcaKorisnici kredita u švajcarcima pobedili su banke, od juče prenose hrvatski mediji, pošto je konačno potvrđena presuda iz 2013. godine kojom je valutna klauzula proglašena nepoštenom i ništavom. Posle osam godina borbe na sudovima, Vrhovni sud Hrvatske je saopštio da su banke krive za nezakonito postupanje prema korisnicima stambenih kredita ugovorenih u švajcarskim francima i da su povredile kolektivne interese i prava zaduženih građana. Posle ove odluke vlasnici kredita u švajcarcima od sada pa do 2023. godine u pojedinačnim sudskim postupcima mogu da traže povraćaj preplaćenog novca od banaka. Ovu vest s oduševljenjem je dočekalo 125.000 korisnika ovih kredita u Hrvatskoj, koji će sada tražiti potpuno obeštećenje od banaka, bez obzira na činjenicu da je više od 90 odsto njih 2015. godine konvertovalo svoje dugove iz švajcarskog franka u evro.

Vrhovni sud Hrvatske je, kako pišu tamošnji mediji, odbio kao neosnovanu reviziju svih osam banaka na pravnosnažnu presudu Višeg trgovačkog suda u Zagrebu kojom je utvrđeno da su odredbe o indeksiranju kredita u švajcarski franak i jednostranoj izmeni kamate nepoštene i ništave. Sud je takođe utvrdio da postoji pravni interes potrošača za utvrđivanje ništavosti ovih odredbi, bez obzira na konverziju. Što je najvažnije, u presudi se navodi da su tužene banke imale saznanja o izvesnoj budućoj promeni švajcarskog franka prema kuni, na štetu potrošača i bez obzira na to podstrekivale su ih da ipak zaključe ugovore. Na presudu su reagovale i hrvatske banke koje su juče saopštile da razmatraju dalje pravne korake koje su im na raspolaganju u Hrvatskoj i u EU. Prema ranijim procenama, reč je o oko dve milijarde evra, koliko bi banke bile u obavezi da vrate klijentima.

Advokat Jelena Pavlović, član udruženja CHF Srbija, kaže za naš list da se mogla očekivati ovakva presuda Vrhovnog suda Hrvatske jer je evropska praksa u pogledu spornih kredita potpuno ujednačena i u korist potrošača. Na istom stanovištu je i Vrhovni kasacioni sud u Srbiji

Kako za „Politiku” kažu u hrvatskom udruženju „Franak”, to znači da svih 125.000 vlasnika kredita u švajcarcima ima širom otvorena vrata prema sudovima.

– Mogu privatno da tuže banke i potražuju novac koji su do sada neosnovano platili bankama. Do sada ima 30.000 tužbi, a u našem udruženju očekujemo da će ih do 2023. godine biti više od 100.000 – kažu u Udruženju „Franak”.

Advokat Jelena Pavlović, član udruženja CHF Srbija, kaže za naš list da se mogla očekivati ovakva presuda Vrhovnog suda Hrvatske, jer je evropska praksa u pogledu spornih kredita potpuno ujednačena i u korist potrošača. Na istom stanovištu je i Vrhovni kasacioni sud u Srbiji.

– Ovakva odluka Vrhovnog suda Hrvatske predstavlja i direktan odgovor na pitanje da li konverzija indeksa znači stavljanje tačke na obeštećenje korisnika koji su izvršili prelazak na evro indeks – kaže Pavlovićeva. Ona dodaje da praksa Hrvatske i Evropskog suda pravde potvrđuje da se posledice ništavosti ne mogu ozakoniti, a naši zakoni su u tom delu identični.

– Nama u Srbiji ostaje da se bavimo pravnim posledicama ništavosti indeksacije u valuti švajcarski franak, jer je u tom delu Vrhovni kasacioni sud predložio konverziju u evro valutu i istorijsku kamatu na evro indeksirane kredite. To ne može biti rešenje jer za to ne postoji pravni osnov u bilo kom zakonu. Takvu preporuku treba sagledati u istorijskom kontekstu, s obzirom na to da je neposredno nakon objavljenog stava Vrhovnog kasacionog suda Srbije počeo rad na donošenju Zakona o konverziji spornih kredita u indeks evro – objašnjava Jelena Pavlović.

Ona ističe da je donošenje Zakona o konverziji bilo spasonosno rešenje za hiljade porodica u Srbiji i u svakom slučaju značajno je relaksiralo sve zainteresovane strane. Oslanjanje samo na sud je, kaže, rešenje koje je dugotrajno, iscrpljujuće i stoga nedostižno za mnoge korisnike kredita.

Tresu se i poljske banke

Krediti u švajcarcima ponovo tresu i Poljsku. Tamošnjim bankama je u poslednjih mesec dana čak i znatno pala vrednost na berzi, jer se ulagači plaše odluke Evropskog suda pravde u vezi s ovim kreditima. Poljske banke su inače proizvoljno, a ne tržišno određivale kurs švajcarskog franka kada su ovi krediti 2008. godine bili jeftini i popularni. Zbog toga se očekuje da će evropski sud poljske kredite u francima proglasiti ništavim. Ukoliko se to dogodi (presuda se očekuje do kraja ovog meseca) i Poljaci tuže banke, procenjuje se da bi banke morale da isplate odštetu u iznosu od 16 milijardi dolara.


IzvorDodaj komentar
  Anonimni komentar
Ime:
Lozinka:
  Zapamti me na ovom računaru

Naslov:
Pošalji mi svaki odgovor na moj komentar
Pošalji mi svaki novi komentar na ovaj članak