'Srbenka': Kontroverzni film o ratu koji je rasplakao i Srbe i Hrvate

Noizz 19.09.2019 20:02
'Srbenka': Kontroverzni film o ratu koji je rasplakao i Srbe i Hrvate


Već prvi kadrovi 'Srbenke' su mučni. Gledam devojku koja priča pa zastane, plače. Ne znam ko je ona ali osećam težinu. Tako ćute i grcaju ljudi koji su izgubili nešto. A zar u ovim "našim" ratovima nismo svi izgubili previše?Dokumentarni film "Srbenka" nije nov. Premijerno je prikazan prošle godine i o njemu se dosta pričalo, ali sada je dostupan i televizijskoj publici.

Godine 1991. devojčica srpske nacionalnosti Aleksandra Zec je ubijena u Zagrebu. Nju su zajedno s majkom Marijom ubila petorica pripadnika ondašnjeg rezervnog sastava Ministarstva unutrašnjih poslova u Republici Hrvatskoj. Aleksandra je bila ćerka zagrebačkog mesara Mihajla Zeca, i verovatno sasvim obična dvanaestogodišnjakinja.

Uveče oko 23:00 h 7. decembra 1991. u njen dom upali su Siniša Rimac, Munib Suljić, Igor Mikola, Nebojša Hodak i Suzana Živanović s namerom da uhapse njenog oca zbog njegovih navodnih veza sa pobunjenim krajinskim Srbima. On je istrčao na ulicu i pokušao da pobegne ali ga je Rimac upucao. Posle toga su zavezali 12-godišnju Aleksandru i njenu majku, strpali ih u kombi i odvezli se do jednog planinarskog doma, gde su Aleksandru i njenu majku ubili i bacili u rupu za smeće.

Kasnija istraga otkrila je da je Rimac tražio da Aleksandru ne ubije, ali da su svi drugi bili protiv, jer ih devojčica videla. Nju je hladnokrvno (vezanih nogu i ruku) ubio Munib Suljić automatskom puškom pucavši joj u potiljak. Njena sestra Gordana i brat Dušan, uspeli su da prežive, jer su se posakrivali po kući i tako promakli ubicama. Ubice su nekoliko dana posle toga uhapšene, priznali su likvidacije, ali su ta priznanja dali bez prisustva svojih advokata, pa je to uzeto kao velika greška u proceduri, a kako nije bilo svedoka tih egzekukucija pušteni su na slobodu 1992.

Onda 2014. reditelj Oliver Frljić pravi predstavu "Aleksandra Zec" koja je izazvala velike kontroverze.


IzvorDodaj komentar
  Anonimni komentar
Ime:
Lozinka:
  Zapamti me na ovom računaru

Naslov:
Pošalji mi svaki odgovor na moj komentar
Pošalji mi svaki novi komentar na ovaj članak