Kako do OI? 24 ekipe, četiri turnira i četiri vize: Košarkaše Srbije čeka paklen posao

Blic 19.09.2019 19:55
Kako do OI? 24 ekipe, četiri turnira i četiri vize: Košarkaše Srbije čeka paklen posao


Svetska košarkaška federacija (FIBA) dopunila je spisak od 24 ekipe koje će se u junu 2020. godine boriti za Olimpijske igre. Četiri turnira biće odigrana na četiri kontinenta, a evropskih selekcija je 12.Grupi od 16 najbolje plasiranih timova sa Mundobasketa, koji nisu obezbedili učešće na Olimpijskim igrama, FIBA je ovog četvrtka na spisak dodala još osam ekipa sa četiri kontinenta i kompletirala spisak učesnika konačnih kvalifikacija za odlazak u Tokio 2020.

Dva najbolje plasirana tima na poslednjoj FIBA rang listi sa svakog kontinenta dobila su priliku da se priključe učesnicima nedavno završenog Svetskog prvenstva u Kini, a to su Senegal i Angola, Meksiko i Urugvaj, Kina i Južna Koreja, odnosno Hrvatska i Slovenija.

Među 24 tima koji će se na četiri turnira širom planete takmičiti za isto toliko preostalih pozivnica za najvažniji turnir u sportu nalaze se i košarkaši Srbije, koji će sa novim selektorom dočekati petodnevne junske kvalifikacije koje će biti održane na četiri koninenta.

To, konkretno, znači da će samo jedna od jedanaest evropskih selekcija, uz Srbiju, imati priliku da organizuje turnir i tako sebi donekle olakša posao.

Košarkaška reprezentacija Srbije 
Košarkaška reprezentacija Srbije

“Orlovi” su pre tri godine upravo sa takvog turnira u “Beogradskoj areni” zabeležili sve četiri pobede i potom sigli do finala Olimijskih igara u Riju, pa se sa pravom postavlja pitanje da li će FIBA drugi put zaredom dodeliti našem Savezu organizaciju.

- Nadmetanje za domaćinstva kvalifikacionih turnira počeće uskoro - saopštila je FIBA i praktično pozvala nacionalne saveze da počnu sa lobiranjem.

Kvalifikacije su od 23. do 28. juna 2020. Četiri godine ranije protivnici Srbije bili su Angola, Portoriko, Letonija, Češka i Japan.

Ukoliko ne bude menjala princip prilikom žrebanja, Svetska kuća košarke trebalo bi da razvrsta ekipe u šest “šešira”, ali tako što bi prvi “šešir” popunila četiri najbolje plasirana tima sa rang-liste, a ostali bili razvrstani geografski tako da se u istom “šeširu” nađu predstavnici istog kontinenta.

Na žrebanju u Švajcarskoj u januaru 2016, Francuska, Srbija i Grčka činile su prvi “šešir”, koji je ujedno bio sastavljen samo od evropskih ekipa.

Treći su činili azijski timovi Filipini, Iran i Japan, četvrti afričke ekipe Angola, Tunis i Senegal, peti je ponovo bio evropski sa Letonijom, Hrvatskom i Turskom, dok je Kanada dodata Italiji i Češkoj u drugom, a Novi Zeland šestom “šeširu” pored Meksika i Portorika.

Četiri godine kasnije “orlovi” su i dalje “zakucani” među nosiocima na žrebu. Iako su osvajanjem petog mesta u Kini pali za dva mesta na danas objavljenoj listi, košarkaši Srbije i dalje su najbolje plasirana selekcija među učesnicima junskih kvalifikacija.

Ako bi FIBA, ipak, odlučila da “šešire” u celosti formira prema rang-listi, u prvom bi bili (6) Srbija, (7) Grčka, (8) Litvanija i (9) Rusija, u drugom (10) Češka, (11) Brazil, (12) Italija i (13) Poljska, dok bi (14) Hrvatska, (15) Turska, (16) Slovenija i (17) Portoriko završili u trećem.

SPISAK UČESNIKA KVALIFIKACIJA ZA TOKIO 2020

Angola, Brazil, Kanada, Kina, Hrvatska, Češka, Dominikansa Republika, Nemačka, Grčka, Italija, Koreja, Litvanija, Meksiko, Novi Zeland, Poljska, Portoriko, Rusija, Senegal, Srbija, Slovenija, Tunus, Turska, Urugvaj, Venecuela.

KO SE KVALIFIKOVAO NA OI

- Japan

- Španija

- Argentina

- SAD

- Francuska

- Australija

- Nigerija

- Iran


IzvorDodaj komentar
  Anonimni komentar
Ime:
Lozinka:
  Zapamti me na ovom računaru

Naslov:
Pošalji mi svaki odgovor na moj komentar
Pošalji mi svaki novi komentar na ovaj članak