Predstava 'Beograd na daljinski' otvorila 53. Bitef

B92 19.09.2019 19:52
Predstava 'Beograd na daljinski' otvorila 53. Bitef


Na prolog danu 53. Bitefa izveden je projekat "Beograd na daljinski" Štefana Kegija i kompanije "Rimini protokol". Predstava, koja publiku stavlja u ulogu njenog kreatora, počinje u Aleji velikana na Novom groblju, a završava se na terasi krova Kombank dvorane.Tamo gde se život završava, počinje predstava "Beograd na daljinski" – na groblju, kao dobrom polazištu za razmišljanje o životu. Grupa, vođena veštačkom inteligencijom i glasom poput onog iz GPS navigacije, kreće u grad da istražuju sebe i druge na dva sata.

"Ideja je da se javni prostor tretira kao prostor za igru u kojem posmatramo reakcije publike i skoro uvek vidimo neku vrstu haotičnog ponašanja. Krećemo od groblja, jer pretpostavljamo da se upravo tu razmišlja o životu", kaže Anton Roze, reditelj.

Oduvek otvoren za različite eksperimente, Bitef ove godine preispituje raspad, nudeći načine zbližavanja.

"Ova predstava koju počinjemo na Novom groblju 'Beograd na daljinski' nas zapravo u danu Prologa uvodi u obe glavne linije Bitefa – i ovu tematsku, a to je kriza i raspad zajednice na svim nivoima od države, preko porodice do intimnih partnerskih odnosa, ali nas uvodi i u formu imerzivnog pozorišta u kome se briše razlika između gledalaca i izvođača i gledališta i scene", ističe Ivan Medenica, umetnički direktor Bitefa.

U utorak je bio Prolog dan. U sredu je svečano otvaranje 53. Bitefa. U Narodnom pozorištu biće izvedena predstava "Orest u Mosulu".


IzvorDodaj komentar
  Anonimni komentar
Ime:
Lozinka:
  Zapamti me na ovom računaru

Naslov:
Pošalji mi svaki odgovor na moj komentar
Pošalji mi svaki novi komentar na ovaj članak