Izetbegović: Dodik ruši ustavnopravni sistem BiH

RTS 19.09.2019 19:43
Izetbegović: Dodik ruši ustavnopravni sistem BiH


Predsednik Stranke demokratske akcije Bakir Izetbegović ocenio je da u Programskoj deklaraciji SDA nema ničeg novog u odnosu na prethodne i smatra da uređenje BiH kao republike ne bi trebalo nikoga da provocira.Bakir Izetbegović, koji je u subotu ponovo izabran za predsednika SDA, u intervjuu za Kliks  je optužio predsednika SNSD-a Milorada Dodika da ruši ustavnopravni sistem BiH.                        

Izetbegović kaže da, ako SNSD krene u realizaciju jučerašnjih zaključaka Glavnog odbora, upustiće se "u flagrantne antidejtonske djelatnosti i direktni udar na ustavnopravni sistem i stabilnost Bosne i Hercegovine".

"Vjerovatno nas time kane uvesti u najtežu postratnu krizu", izjavio je Izetbegović povodom zaključaka GO SNSD-a, kojim je potvrđeno da Srpska treba tražiti afirmaciju prava na samoopredeljenje.

Govoreći o rešenju pitanja formiranja Saveta ministara, Izetbegović kaže da "svako treba napraviti korak ka rješenju", a kao uslov ponovio je slanje Godišnjeg nacionalnog programa u Brisel.

"Njihov stav da BiH neće ući u NATO ako to ne učini Srbija i da neće imati jaču vojnu saradnju s NATO-om od Srbije, može biti realizovan kroz vojni dio Programa koji u sljedećem periodu može biti skroman", kaže Izetbegović.

Dodao je da je, nakon niza sastanaka s Dodikom o toj temi, stekao utisak da njegov cilj nije da postigne kompromis i reši krizu.


IzvorDodaj komentar
  Anonimni komentar
Ime:
Lozinka:
  Zapamti me na ovom računaru

Naslov:
Pošalji mi svaki odgovor na moj komentar
Pošalji mi svaki novi komentar na ovaj članak