Pušten u rad do sada najveći vetropark u Srbiji

RTS 19.09.2019 19:38
Pušten u rad do sada najveći vetropark u Srbiji


Još jedan vetropark u Srbiji pušten je u rad. Do sada najveći vetropark "Kovačica" smešten je između Debeljače i Crepaje nadomak Kovačice. Izraelski investitor "Enlajt" u taj posao u Srbiji uložio je 189 miliona evra.Vetropark "Kovačica", farma vetrenjača, prostire se na 3.711 hekara. Ima 38 vetrogeneratora ukupne snage 104,5 megavata.

To je najveći do sada vetropark, jer će strujom moći da snabdeva čak 68.000 domaćinstva.

Ovoj projekt je veoma značajan ne samo zbog energetske sigurnosti, već i zbog smanjenja emisije štetnih gasova. Emisija ugljen-dioksida u atmosferu biće manja za 250.000 tona godišnje.

Inače, ovo je peti vetropark u našoj zemlji. Biće još četiri, tri se grade, a jedan EPS-ov kod Kostolca je u pripremi.

Ove investicije su veoma važne, jer će Srbija zahvaljujući energiji iz vetra uspeti da ispuni obaveze u obezbeđivanju čiste energije koja je zacrtala Evropska unija. A obavezali smo se da ćemo obezbediti 27 odsto energije iz obnovljivih izvora.

Jair Serousi iz kompanije "Enlajt" je rekao da na zelenoj energiji mora da se radi u vreme klimatskih promena.

"Nismo ovde kratkoročno, investirali smo u Srbiji dugoročno i zainteresovani smo za nova ulaganja", naveo je Serousi. 

Ambasadorka Izraela u Srbiji Alona Fišer Kam je rekla da je Vetropark Kovačica plod zajedničkog rada izraelske i srpske kompanije.

"Ambasada Izraela radi na platformi objedinjavanja potencijala srpske privrede i izraelske tehnologije", dodala je ambasadorka. 

Ministar energetike Aleksandar Antić je istakao da se projektom dolazi do zaokružene cifre od 400 megavata instaliranih kapaciteta iz nergeije vetra, što smatra velikim uspehom za Srbiju u kratkom roku.

"Ono što smo nekada mogli da gledamo putujući po Evropi i da budu naši snovi, danas je naša realnost", poručio je Antić. 


IzvorDodaj komentar
  Anonimni komentar
Ime:
Lozinka:
  Zapamti me na ovom računaru

Naslov:
Pošalji mi svaki odgovor na moj komentar
Pošalji mi svaki novi komentar na ovaj članak