Šesta runda dijaloga na FPN-u

Politika 19.09.2019 12:36
Šesta runda dijaloga na FPN-u


Predstavnici političkih partija koji su učestvovali u 'Dijalogu o izborima 2020' na Fakultetu političkih nauka, ocenili su današnji, šesti razgovor vlasti i opozicije kao najkonstruktivniji i kao nagoveštaj mogućnosti dogovora oko unapređenja izbornog procesa.Nakon današnje runde dijaloga, predstavnici opozicije rekli su novinarima da je SNS napravila iskorak i da, kao i predsavnici vlasti, očekuju da će uskoro kao rezultat tih razgovora započetih pre 45 dana uslediti dokument sa merama koje će unaprediti izborne uslove.

Predstavnik Građanskog demokratskog foruma Rade Veljanovski rekao je da se danas čulo da je vlast spremna da se razdvoje javni resursi od resursa političkih stranaka, da se se javni resursi ne smeju koristiti u političke svrhe, da kampanja ne sme da se vodi u javnim preduzećima i institucijama...

Veljanovski je izrazio žaljenje što su pojedini učesnici predloge izlagali ultimativno, i potom, kada oni nisu prihvaćeni, napuštali dijalog.

„Što vreme odmiče nas je manje a razgovor je sve konstruktivniji – to je dobro ali ne i činjenica da je manje predstavnika opozicije”, naveo je Veljanovski, javlja Tanjug.

Lider Liberalno demokratske partije Čedomir Jovanović smatra da je bojkot najgora odluka koja može da zadesi Srbiju.

„Ideja da se bojkotuju izbori i sa druge strane stav predsednika Srbije Aleksnadra Vučića da to prihvati nonšalantno je katastrofa”, rekao je Jovanović i dodao da je danas prihvaćeno dosta važnih stvari – da je SNS napravila iskorak.

Jovanović smatra da je loše to što će naše probleme rešavati Kukan i Mekalister.

Poslanik Socijalisticke partije Srbije Žarko Obradović ocenjuje da nakon današnjeg diloga učesnici treba da podvuku crtu i kažu u čemu su saglasni, a u čemu nisu i da to dostave organizatorima skupa.

„Čuli smo puno korisnih predloga od Cesida, Crte, Transparentonosti i Konferencije gradova i opština. spremni smo da te predloge pretočimo u zakon i glasamo u Skupštini i unapredimo izborni proces”, rekao je Obradović.

Predstavnik Pokreta Socijalista Bojan Torbica smatra da je današnji dijalog pokazao da je bilo potrebno malo više strpljenja da se dođe do određenog rešenja.

Života Starčević iz Jedinsvene Srbije šestu rudnu je ocenio kao najakonkretniju do sada.

Sastanak je bio veliko koristi za poboljšajne izborih procesa, rekao je on.

Predsednik Lige socijaldemokrata Vojvodine Šaša Šućurović rekao je da će LSV o izlasku na izbore odlučivati u skladu sa tim da li se poštuju izborna pravila koja kako je dodao, moraju da se menjaju.

Po rečima Petra Miletića Pokret slobodnih građana predloge SNS vidi kao ohrabrenje zbog čega će donošenje konačne odluke o izlasku na izbore sačekati.

Sačekaćemo kraj dijaloga uz posredovanje Evropskog parlamenta, rekao je on.

Vladimir Đurić kaže da će Stranka moderne Srbije proučiti predloženi set mera kako bi imali jasan stav o tome u kojoj meri one unapreduju izborne uslove.

Predstavnik Demokratske unije Roma Duško Jovanović govorio o potrebi da se Romima, koji su kao najugroženija zajednica podobni za zloupotrebe pred izbore, jasno objasne biračka prava ali i činjenica da i onaj ko prima mito čini krivično delo kao i onaj ko ga daje.

Nemanja Nenadić iz Transparensija ocenjuje da važno to što se danas čulo da će se menjati neki od zakona. Dodao je veruje da ima dovoljno vremena da se stvari promene.


IzvorDodaj komentar
  Anonimni komentar
Ime:
Lozinka:
  Zapamti me na ovom računaru

Naslov:
Pošalji mi svaki odgovor na moj komentar
Pošalji mi svaki novi komentar na ovaj članak