Deklaracija SDA je nova priča o islamskoj državi

Politika 18.09.2019 23:12
Deklaracija SDA je nova priča o islamskoj državi


Milorad Dodik je rekao da SDA može da formira „Republiku BiH”, ali bez Republike Srpske, dok je Aleksandar Vučić naglasio da je deklaracija mnogo važnija nego što neko pokušava da predstaviMalo šta je u posleratnoj istoriji BiH izazvalo tako žestoke reakcije kao što Programska deklaracija Stranke demokratske akcije (SDA), usvojena na kongresu održanom u subotu u Sarajevu. Temeljne ideje u tom dokumentu su oživljavanje „Republike BiH”, sa Sarajevom kao glavnim gradom; nametanje upotrebe bosanskog jezika „kao zajedničkog identiteta svih građana BiH”, te želja za ukidanjem nadležnosti entiteta i dominaciju nad pravosudnim institucijama BiH, ali i reforma policije.

U vrhu prioriteta SDA jeste i NATO put Bosne i Hercegovine, koju Bošnjaci kroz realizaciju ideja navedenih u Deklaraciji očigledno žele da pretvore u „građansku”, unitarnu BiH, u čemu mnogi prepoznaju „plan za oživljavanje političkog islama”.

Zvaničnici Republike Srpske, kao i većina građana koji žive u tom entitetu, odbacili su Deklaraciju SDA i osudili njen sadržaj, ocenivši ga kao tipičan atak na ustavni poredak, poziv na sukobe i još jednu potvrdu da „oni koji su izazvali rat u BiH nikada nisu prihvatili mir”. Autorima Deklaracije upućena je i zajednička poruka iz Banjaluke u kojoj predstavnici svih nivoa vlasti u Srpskoj izražavaju potpunu posvećenost Dejtonskom mirovnom sporazumu i spremnost da čuvaju mir.

U tim porukama naglašeno je da „SDA može da formira 'Republiku BiH', ali bez Republike Srpske i njene teritorije”, što je zagovornicima prekrajanja uređenja BiH jasno stavio do znanja i srpski član Predsedništva BiH Milorad Dodik za kojeg je BiH „moranje za Srbe, koji su spremni da čuvaju mir, ali ne i da trpe torturu bošnjačke političke elite”.

Dodik je u jednoj od izjava za medije ocenio da je Programska deklaracija SDA koja predviđa „Republiku BiH” i koja je kao takva antidejtonska i antiustavna, rezolucija muslimanskog naroda u BiH i da poziva na ratne sukobe. „Mi to čitamo kao jasnu poruku kontinuiteta u izgradnji BiH na bazi Islamske deklaracije Alije Izetbegovića koja bi trebalo kroz, navodno, priču o građanskom uverenju da prevari Srbe i Hrvate i da se na taj način po onome što je rekao davno Alija Izetbegović – stvori zemlja muslimana, a onda da se uvede šerijat”, naveo je Dodik za RTRS i podvukao da „svima mora biti jasno da se Srbi nikada neće odreći Republike Srpske”.

Srpski član Predsedništva BiH ponovio je da predstavnici Republike Srpske, što nije slučaj i sa međunarodnim zvaničnicima u BiH, odlično shvataju poruke iz sarajevskih političkih krugova i da će se „znati suprotstaviti svakoj vrsti urušavanja mira i Dejtona”. „Srpska treba”, kaže Dodik, „da jasno iščita poruku koju je dobila od Sarajeva i da da jasan odgovor”.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić juče je rekao da ne želi da daje izjave na prečac dok ne pročita deklaraciju, ali je naglasio da se plaši da je ovaj dokument SDA mnogo važniji nego što neko želi da predstavi. „Na ozbiljan način ćemo se odnositi prema tom dokumentu. Mi smo zemlja garant Dejtonskog mirovnog sporazuma, nama su mir i stabilnost najvažniji”, rekao je Vučić i naglasio da je Dejtonski sporazum dogovor sva tri naroda i da svako drugo rešenje bez toga ne bi vodilo u najboljem smeru.

Model građanske države koji predlaže bošnjačka strana neprihvatljiv je i lideru HDZ Draganu Čoviću, jer je BiH „etnički podeljena zemlja kojom se jedino može upravljati kroz federalizam”. U intervjuu za „Večernji list” Čović je rekao da je „igra na kartu brojnosti i 'građanstva', da bi se osigurala dominacija jednog naroda – neprihvatljiva i rizična za BiH”.

Nakon završenog Kongresa, na kome je, kao jedini kandidat, reizabran za lidera SDA, Bakir Izetbegović je izjavio kako „nikada neće odustati od borbe protiv naziva Republika Srpska” koji je za njega – diskriminatoran. „Bode oči diskriminacija da se jedan entitet zove samo po jednom narodu. Kada ćemo šta raditi o tome ćemo odlučiti”, kazao je Izetbegović. Na ovu njegovu izjavu je reagovao Milorad Dodik, podsetivši ga da je „ime Republika Srpska upisano u međunarodni dokument, kakav je Dejtonski mirovni sporazum”.


IzvorDodaj komentar
  Anonimni komentar
Ime:
Lozinka:
  Zapamti me na ovom računaru

Naslov:
Pošalji mi svaki odgovor na moj komentar
Pošalji mi svaki novi komentar na ovaj članak