Španski kralj: Nijedan kandidat ne može da formira vladu

N1info 18.09.2019 22:53
Španski kralj: Nijedan kandidat ne može da formira vladu


Španski kralj Felipe VI objavio je da neće predložiti nijednog kandidata za formiranje nove vlade, čime bi trebalo da se otvori put za odražvanje novih parlamentarnih izbora, četvrtih za četiri godine u zemlji."Nijedan kandidat nema dovoljno podrške da bi mu poslanički dom dao poverenje", navodi se u saopštenju iz kraljevske palate izdatom pošto socijalista Pedro Sančes, pobednik izbora krajem aprila, nije uspeo da dobije potrebnu podršku da bude ponovo premijer.

Kralj je juče počeo konsultacije sa liderima parlamentarnih stranaka u pokušaju da izabere kandidata koji može da dobije podršku parlamenta za formiranje vlade kako bi se izbegli ponovni izbori. 

Pedro Sančes, čija Socijalistička partija ima 123 mesta u parlamentu od 350 poslanika, izgledao je kao najbolji kandidat, ali on u julu nije uspeo da obezbedi podršku parlamenta. On tada nije uspeo da se dogovori sa levičarskim savezom Ujedinjeni možemo (Unidas Podemos), što je bilo ključno za formiranje nove vlade. 

Sančes je rekao da je Španija "osuđena" da se vrati na birališta 10. novembra, drugi put u istoj godini, i četvrti za četiri godine.

"Rezultat (konsultacija kralja Felipea VI i partija) je jasan: nema nikakve većine u predstavničkom domu koja može da garantuje formiranje vlade", rekao je Sančes novinarima. 

Sančes je na čelo vlade došao pre godinu dana, nakon što je njegov prethodnik, lider konzervativaca Marijano Rahoj, izgubio glasanje o poverenju posle sudske presude u slučaju korupcije u koju je bila umešana njegova Narodna partija. Sančesova manjinska vlada je trajala do februara, kada su desničarske stranke i katalonski separatisti oborili predlog budžeta. 

Premijer je odgovorio raspisivanjem vanrednih izbora koji su održani 28. aprila. Socijalisti su na njima odneli daleko najviše glasova, ali opet nisu osvojili natpolovičan broj poslaničkih mesta. 


IzvorDodaj komentar
  Anonimni komentar
Ime:
Lozinka:
  Zapamti me na ovom računaru

Naslov:
Pošalji mi svaki odgovor na moj komentar
Pošalji mi svaki novi komentar na ovaj članak