Severna Makedonija otvara prvo poglavlje sa EU u januaru 2020.

Radio 021 18.09.2019 22:04
Severna Makedonija otvara prvo poglavlje sa EU u januaru 2020.


Osmani je posle razgovora sa predstavnikom Hrvatske u EU Andrejom Mateklom Zgombićem, napomenuo da se odluka za početak pregovora poklapa s početkom hrvatskog predsedavanja EU u januaru sledeće godine, kada i Makedonija očekuje da bude otvoreno prvo poglavlje sa EU.Prema planu, Osmani će se sresti s visokom predstavnicom EU za spoljne poslove i bezbednosnu politiku Federikom Mogerini i direktorkom za Zapadni Balkan u Generalnom Direktoratu za susedstvo i proširenje Evropske Unije Genovevom Ruizom Kalaverom.
 
Ministar spoljnih poslova Severne Makedonije Nikola Dimitrov upozorio je da njegovoj zemlji preti jačanje nacionalističkih snaga i evroskeptika, ako u oktobru ne dobije datum za pregovore sa EU, preneli su makedonski mediji.
 
"Ako nema perspektve, a to je ulog u oktobru, mi ćemo oslabiti, a ojačaće skeptici, nacionalističke snage i populisti. To će pomoći svim onima koji sumnjaju u evropski projekat, tu stratešku orijenaciju, dok će nam pozitivna odluka pomoći da kažemo da su stvari u našim rukama", rekao je on u intervjuu Agenciji Evropa. 
 
Dimitrov je podelio svoj optimizam da će odluka Saveta EU 15 oktobra biti pozitivna, jer Severna Makedonija ima "veoma ubedljive argumente", pre svega "očigledan napredak ka pravoj evropskoj demokratiji", kao i postizanje dogovora sa Grčkom i Bugarskom. "Svi pogledi su okrenuti ka sredini oktobra. Mislim da je ulog takav da će u prestonicama biti ozbiljnih razmišlanja o načinu da se zgrabi ova prilika u trenutku kada nema mnogo prilika za uspeh", rekao je šef diplomatije Severne Makedonije.
 
U slučaju da Severna Makedonija u oktobru ne dobije "zeleno svetlo" Brisela, posle 14 godina kandidatskog statusa, Dimitrov kaže da mu neće biti lako da se vrati u Skoplje. "Neće biti lako za mene kao ministra da se vratim u Skoplje posle oktobra i da kažem da će se odlučivati iduće godine - potrebno nam je političko gorivo da prudužimo dalje", rekao je ministar spoljnih poslova Severne Makedonije.
 
Nikola Dimitrov je istakao da Severrna Makedonija u potpunosti podržava evropsku perspektivu Albanije, ali da njegova zemlja ne sme da bude žrtva logike stavljanja zemalja u paket i podsetio da je proces približavanja EU zasnovan na individualnim zaslugama.

IzvorDodaj komentar
  Anonimni komentar
Ime:
Lozinka:
  Zapamti me na ovom računaru

Naslov:
Pošalji mi svaki odgovor na moj komentar
Pošalji mi svaki novi komentar na ovaj članak