Srpski Novi Zmaj: Novi Sad i Beograd dobijaju centre veštačke inteligencije

Mondo 18.09.2019 18:26
Srpski Novi Zmaj: Novi Sad i Beograd dobijaju centre veštačke inteligencije


Osim ova dva grada Novi Zmaj, kineska kompanija iz oblasti veštačke inteligencije imaće i trening centar u Trsteniku. Prva faza projekta već 8. oktobra.U Novom Sadu i Beogradu planirano je otvaranje trening centara za nauku, odnosno izučavanje veštačke inteligencije, najavili su ministar prosvete Mladen Šarčević i gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević. Otvaranje centara, istakli su, deo je zajedničkog projekta Srbije i jedne od najmoćnijih svetskih kompanija u ovoj oblasti iz Kine, Novi Zmaj.

Govoreći o projektu sa kompanijom Novi Zmaj, Šarčević je rekao da je naš zadatak formiranje najpre trening centara u Beogradu i Novom Sadu, a potom i u Trsteniku. "Prva faza počinje 8. oktobra, kad dolazi delegacija iz Kine. Oni će sagledati ponude za prostor i kadrove i daće svoju opremu, što je veoma važno, jer se radi o veoma skupoj opremi. Niz drugih centara za promociju nauke ćemo otvoriti u narednom periodu", najavio je Šarčević.

On je ponovio da vlada poklanja značaj razvoju informacionih tehnologija, ali i podsetio da je informatika obavezan predmet od petog razreda, a da će od naredne školske godine programiranje postati obavezan predmet za prvake. "Bićemo jedna od tri evropske zemlje koje su to uradile", rekao je Šarčević.

Gradonačelnik Vučević je istakao da bi otvaranje Centra u Novom Sadu bila velika stvar za grad, koji već ima uspešne osnovne i srednje škole, snažan Univerzitet, Naučno-tehnološki park i Institut Biosens. "Time bismo učvrstili poziciju Novog Sada kao lidera u Srbiji za sve informacione, komunikacije tehnologije. Sve ono što se do juče činilo futuristički, danas je to realnost", rekao je Vučević.

On je dodao da nema dobrih rezultata u ekonomiji bez jakog obrazovnog sistema, što privlači i strane investitore. Centar za veštačku inteligenciju u Novom Sadu biće otvoren na Spensu. Šarčević je podsetio da je donet Zakon o fondu za nauku, kao i da će sredstva Fonda biti dodatno proširena iz budžetskih rezervi, kako bi što veći broj ljudi mogao da se javi na konkursne linije.


IzvorDodaj komentar
  Anonimni komentar
Ime:
Lozinka:
  Zapamti me na ovom računaru

Naslov:
Pošalji mi svaki odgovor na moj komentar
Pošalji mi svaki novi komentar na ovaj članak