Metamorfozis: Zelena oaza Egejskog mora

Novosti 17.09.2019 21:44
Metamorfozis: Zelena oaza Egejskog mora


Metamorfozis, vazdušna banja Sitonije, okićena plavim zastavicama. U ovom seocetu sve je podređeno opuštanju i odmoru, a stres je nepostojeća kategorijaMiris borova osećaćete još dugo u nozdrvama nakon povratka iz Metamorfozisa, malenog grčkog sela na početku Sitonije, drugog "prsta" Halkidikija, jer on boji svaki vaš udah načinjen u ovoj svojevrsnoj vazdušnoj banji. Sačinjeno od borove šume, pitomo seoce sa pet stotina duša, zeleni se od četinara u čijem se naručju nalazi, a druga boja koja ga obavija je plava - ona najdivnija, tirkizna nijansa mora, sinonim za Grčku. Plave zastavice vijore se sa nekoliko plaža ovog mesta, garantujući kristalno čistu vodu, i u njoj najrazličitije ribe, mete pecaroša koji svakodnevno zabacuju udice.

Sledeća asocijacija na Metamorfozis je mir, najtiši od svih, takav da vam vremenom i zvuk zrikavaca postaje preglasan. Tu je sve podređeno opuštanju i odmoru, stres je nepostojeća kategorija, a o tempu života posredno govori ograničenje brzine vozila, od 30 kilometara na sat, kojeg se svi pridržavaju. Niko tamo ne žuri, u šta ćete se uveriti već prilikom prvog pokušaja da kupite sveže meso. Iako je reč o turističkom mestu, ono ima samo jednu prodavnicu u kojoj ga možete naći, ali ne u vreme sijeste, kada se majka prodavačice u pomenutoj porodičnoj radnji - odmara. Ne možete se pouzdati u tačan termin gospođine pauze, jer katkad se povuče u 11 ujutro, a nekad tek u 15 časova. Za zakasnele kupce, vraća se u 19.30 i ostaje dok ne rasproda meso, što, opet, ne znate kad će biti. Ležeran pristup žitelji ovog mesta imaju u svemu - dogodiće vam se da sednete u riblji restoran i naručite hobotnicu na žaru, a od konobarice, uz najšarmantniji osmeh, čujete da je nema, jer je baš svi te večeri traže pa je prodata, kao, uostalom, i sva riba iz ponude. Ne preostaje vam ništa drugo nego da se zadovoljite papucakijem, tradicionalnim grčkim jelom sa patlidžanom, i grilovanim sirom.

Borov med

Kad smo kod tradicije, obavezno probajte domaći med, po kom je, a naročito lekovitom borovom, ovaj kraj poznat. Nekoliko porodičnih prodavnica meda radi po pomenutom "sijesta" principu, ali da bi nadoknadili pauzu, ovi trgovci vrata ostavljaju otvorena i do ponoći. Tako smo jednom prilikom, oko 23.00, prisustvovali delu procesa pravljenja meda, ispred kuće u kojoj se i prodaje. Dok je starija gospođa okupljenim znatiželjnicima nudila da probaju topla saća prepuna slatkog pčelinjeg sirupa, jedan od sinova, tik do nje, slagao je ramove za košnice, a drugi stajao pored vrcaljke za med iz koje se zavodljivo širio topli, slatkasti miris. Ne znate gde pre da pogledate dok omamljeni naručujete svoju teglu.

Metamorfozis: Zelena oaza Egejskog mora

Centar zbivanja u seocetu čije ime znači "preobražaj" odvija se samo u dve ulice, koje se ukrštaju, a i u njima možete pronaći tek nekoliko kafića, dva restorana sa girosom, poneku pekaru/poslastičarnicu i prodavnicu prehrambene robe. U jednoj od njih radi Janis, koji tečno govori srpski i izgrliće se prijateljski sa vama već nakon nekoliko dolazaka.

Prijateljski je Metamorfozis naklonjen i najmlađima, poseduje veliki šumoviti teren sa raznovrsnim spravama za zabavu, pored kog je i luna-park, kao i veoma dug plićak na većini plaža. Deca uzrasta od šest do 15 godina mogu da borave i u porodičnom "Međunarodnom dečjem letnjem kampu Kalivas", jednom od najvećih u Grčkoj, koji je 1977. godine osnovao Jorgos Kalivas, učitelj fizičkog vaspitanja. On ga i danas vodi sa članovima svoje porodice. Na 20 hektara u srcu borove šume, na obali mora, mališani iz celog sveta uživaju u sportskim i umetničkim aktivnostima, kursevima grčkog i svakodnevnom približavanju kulturi ove zemlje, plivanju u olimpijskom bazenu i igrama koje ih udružuju. Još jedan veći kamp nalazi se pored, ustanovljen 1950, kao prvi koji je podiglo grčko Ministarstvo obrazovanja u selima severnog dela ove zemlje. Okuplja internacionalne studente.

Istraživanja kažu da nas gledanje u more čini srećnijima, a priliku da osetite ovu vrstu radosti ćete pronaći na jednoj od mnogobrojnih drvenih klupa Metamorfozisa, postavljenih duž šetališta koje se proteže kilometar uz more. Vešto pozicionirane, gotovo sve se nalaze u hladovini borova, pa spas od vrućine možete pronaći i tamo, ali i uživati sedeći na njima tokom toplih i tamnih noći.

Metamorfozis: Zelena oaza Egejskog mora

Bajkovite plaže

Ako vam dosade mir i plaže Metamorfozisa, krenite u obilazak poluostrva Sitonija, što vam neće biti previše naporno, jer je čitava obala duga 130 kilometara. Ako niste došli sopstvenim prevozom, iznajmite rentakar, jer autobusi saobraćaju samo tri-četiri puta dnevno ka pojedinim gradovima. Pritom, imajte na umu da se i vozači autobusa diče ležernošću, pa kasne 15-20 minuta s polascima. Iznajmiljivanje automobila u ovom delu Grčke nešto je skuplje - najmanje vozilo košta 50 evra na dan, a cena benzina kreće se oko 1,6 evra po litru.

Otkrićemo vam neke od plaža koje ne bi trebalo da propustite, ako želite da osetite sve raznolikosti i lepote "parka Halkidikija", kako još nazivaju Sitoniju. Počnite sa Vurvuruom, preslatkim seocetom sa malim arhipelagom od devet ostrva, u kom se sve svodi na (usku) plažu - tik pored nje su kuće, kafići i restorani, svi na zelenim površinama. U blizini je Karidi plaža, jedna od najatraktivnijih, sa belim peskom i tirkiznom vodom, dugim plićakom, ali i gužvom. Sa više zelenila, koje se spušta skroz do mora, jesu obližnje Manasu i Bahija plaža, male uvale sa prekrasnom vodom i pećinama. Kad nastavite u pravcu Sartija, svratite na, možda najpoznatiju u ovom delu, Kavurotripes ili Narandžastu plažu. Njenu lepotu i egzotičnost doživećete samo ako poranite ili van sezone, jer je u svakom drugom slučaju opkoljena kupačima, koji zauzimaju svaki kvadratni santimetar prostrane prirodne hladovine, sitnog belog peska i okruglih stena iste boje koje izviruju iz vode poput ostrvaca.

Foto: Bojana Jovanović

Metamorfozis: Zelena oaza Egejskog mora

Dajte sve od sebe da pronađete plažu Tiganija, u blizini Sikije, jer je put obeležen malecnim znacima sa imenom, koja se stvaraju ispred vas kad najmanje očekujete, "vrteći" vas po krivinama. Nemojte da se iznenadite ako usput pred vas izađe stado koza ili ovaca, bez pastira. Sve muke oko prilaska zaboravićete kad kročite na Tiganiju, koja izgleda kao nedavno naseljeno pusto ostrvo. Veliki suncobrani od suvog palminog lišća nalaze se na celoj plaži, pa i sprudu koji zadire u more, savršeno se uklapajući u boju peska i oblih stena koje vire iz mora. Svratite i na obližnje, takođe lepe, Kriaritsi i Klimatariju, te manje znanu, a predivnu i intimnu, plažu Stiladario, poznatiju kao Las bandidas, po unikatnom restorančiću koji se na njoj nalazi. Za kraj ostavite peščanu plažu Kalogriju, u blizini Nikitija. Tu, sa stene-ostrvceta na koju se možete popeti usred mora, uživajte u pogledu na raznoliki živi morski svet.


IzvorDodaj komentar
  Anonimni komentar
Ime:
Lozinka:
  Zapamti me na ovom računaru

Naslov:
Pošalji mi svaki odgovor na moj komentar
Pošalji mi svaki novi komentar na ovaj članak