Ko je kriv za kocke na trgu: Projektant, izvođač ili stručni nadzor?

Blic 17.09.2019 20:15
Ko je kriv za kocke na trgu: Projektant, izvođač ili stručni nadzor?


Sve kocke na kolovozu, na Trgu republike, biće presložene u narednih mesec i po dana, baš kako je zatražio zamenik gradonačelnika Goran Vesić od izvođača radova, austrijske firme "Štrabag".Međutim, mnogi građani se pitaju kako smo uopšte došli u situaciju da su kocke "nepravilno" postavljene, odnosno ko je tu omanuo. Ako je suditi po natpisima na zvaničnoj tabli koja je oko godinu dana stajala na gradilištu, postoje tri moguća odgovora.


1. IZVOĐAČ RADOVA

Kao glavni izvođač radova, koji je jedini označen za sada kao krivac za grešku, stoji firma "Štrabag", dok su im pomagači Vojvodinaput Pančevo i PZP Beograd.


2. PROJEKTANT

Projektant rekonstrukcije Trga republike bio je Saobraćajni institut CIP, a kako je na tabli stajalo, glavni projektant bila je Jelena Milošević.


3. STRUČNI NADZOR

Kako je stajalo na tabli, za stručni nadzor je bila nadležna Direkcija za izgradnju i građevinsko zemljište Beograda, sa sedištem u Njegoševoj 84.

E sad, ko je u ovom "komandnom lancu" omanuo, procenite sami.


I dalje nejasno ko plaća rekonstrukciju Trga

Stručnjaci kažu da je odgovornost na izvođaču i nadzornom organu, a još uvek nije jasno koliko nova obnova košta i ko je plaća.

Nezvanično je obnova Trga koštala 10 miliona evra, a neki stručnjaci tvrde da ne vredi ni upola toliko.

Dok odbornici opozicije tvrde da je za ovu reprizu iz gradske kase izdvojeno dodatnih 34 miliona dinara, zamenik gradonačelnika Goran Vesić tvrdi da će izvođač o svom trošku presložiti kocke. 

Radnici na raspolaganju imaju još oko mesec dana da preslože kocke.

IzvorDodaj komentar
  Anonimni komentar
Ime:
Lozinka:
  Zapamti me na ovom računaru

Naslov:
Pošalji mi svaki odgovor na moj komentar
Pošalji mi svaki novi komentar na ovaj članak