Majstorija Pedra Almodovara

Novosti 17.09.2019 20:11
Majstorija Pedra Almodovara


Film čuvenog reditelja "Bol i slava" španski kandidat za Oskar. Moj život biće besmislen kada ne budem mogao da snimamJEDAN od najavangardnijih i najslavnijih filmskih autora današnjice, Pedro Almodovar, koji je na ovogodišnjem festivalu u Veneciji dobio Zlatnog lava za životno delo, ima priliku da 2020. osvoji i treći Oskar - Španska filmska akademija izabrala je njegovo ostvarenje "Bol i slava" za kandidata Španije u trci za najpopularniju nagradu, u kategoriji najboljih filmova van engleskog govornog područja.

Almodovar je prvi Oskar u karijeri (u istoj kategoriji), dobio 1999. za dramu "Sve o mojoj majci", a drugi 2002. za najbolji originalni scenario u filmu "Pričaj s njom". Njegovo poslednje ostvarenje, drama "Bol i slava", čijom je svetskom premijerom otvoren ovogodišnji Kanski festival, kako je i sam Almodovar izjavio, na neki način predstavlja njegovu ličnu ispovest. Priča prati mladog reditelja koji preispituje sve izbore koje je donosio u životu dok mu se svet ruši, a sadašnjost i prošlost prepliću. Radnja se događa u Madridu osamdesetih godina prošlog veka, kada reditelj Salvador Maljo ponovo proživljava ključna životna iskustva, osećajući beskonačnu prazninu od pomisli na nemogućnost da dalje snima filmove...

Za ulogu glavnog junaka Antonio Banderas osvojio je kansku Zlatnu palmu za najbolju mušku ulogu, a ostale glavne likove takođe igraju Almodovarovi omiljeni glumci, Penelope Kruz i Leonardo Zbaljaria.

Kako je veliki španski sineasta izjavio ovih dana u intervjuu za britanski "Gardijan" povodom nagrade Zlatni lav, "Bol i slava" je njegov duboko lični film.

- Ta priča je neka vrsta ispovesti nekog ko stari. Vreme otkucava, a moje telo polako slabi. Kada u filmu glavnog junaka, reditelja Maljoa, odvoze u operacionu salu zbog neke rutinske operacije, to je kao generalna proba za moju smrt - izjavio je filmski autor.

Ipak, taj film je fikcija, nikako dokumentarac, naglašava Almodovar i dodaje da nikada nije snimao dokumentarce, niti ima nameru da pod stare dane počne da ih snima, i to o sebi:

- Ali, veoma sam ponosan na "Bol i slavu", jer svi moji dosadašnji filmovi imaju nekih grešaka, neki manje, neki više, a ovaj može da se smatra mojim staračkim majstorskim delom, utoliko više jer osećam strah da su moji najbolji filmovi već prošlost.

Scena iz filma "Bol i slava" 

Majstorija Pedra Almodovara

Slavni režiser napomenuo je i da je mislio sam da će ga staviti u fioku "umetničkih filmova" koji ne donose prihod.

- Taj međunarodni uspeh bio mi je dragocen, jer mi je omogućio da sačuvam kontrolu nad svim svojim filmovima, i da odolim pozivu Holivuda. Zaista, nikada nisam imao želju da snimam u Holivudu - rekao je veliki Almodovar, čija su dela postala najslavniji i gotovo najunosniji španski izvozni artikal u svetu, čemu se, kako je rekao, nikako nije nadao. 

NOSTALGIČNA SEĆANjA

ENTERIJERI filma "Bol i slava" snimani su u Almodovarovom ogromnom stanu u Madridu, pretrpanom fotografijama i nostalgičnim sećanjima na prethodne filmove, a u kojem on danas živi sam. O tome kaže:

- U mladosti sam snimao priče koje su bile odraz moje mladosti, u srednjim sam pravio melodrame i trilere, a kako sam napunio sedamdeset, počeo sam da se bavim starenjem, bolestima i smrću, ali i da se prisećam detinjstva. Nikada nisam bio sin koga su moji roditelji želeli, i nisam bio srećan u toj malograđanskoj sredini u malom gradiću La Manča, gde sam rođen. Moji roditelji su živeli u 19, a ja sam bio dete 21. veka.


IzvorDodaj komentar
  Anonimni komentar
Ime:
Lozinka:
  Zapamti me na ovom računaru

Naslov:
Pošalji mi svaki odgovor na moj komentar
Pošalji mi svaki novi komentar na ovaj članak