Ontario: Izložba povodom 800 godina autokefalnosti SPC

RTS 17.09.2019 19:45
Ontario: Izložba povodom 800 godina autokefalnosti SPC


Srpski muzej kulturnog nasleđa u Vindzoru, Ontario, postoji više od 32 godine kao samostalna neprofitna organizacija koja je osnovana sa ciljom da prikuplja, čuva, istražuje i izlaže razne eksponate vezane za srpsku istoriju i kulturu. Poslednjom izložbom, muzej je dao svoj doprinos obeležavanju velikog jubileja - 8 vekova autokefalnosti SPC.Za Srbiju na vezi, govori jedan od osnivača Muzeja i kustos ove izložbe, Julka Vlajić.

„Mi smo veoma skroman muzej ali se trudimo da kroz izložbe edukujemo našu zajednicu u Vindzoru i okolini. A kada kažem "našu zajednicu", ja ne govorim samo o srpskom narodu, nego o svima koji se interesuju za našu istoriju i kulturu i to se moglo lako primetiti na svečanom otvaranju naše sadašnje izložbe "Srpska Pravoslavna Crkva - 800 godina autokefalnosti", pošto veliki deo gostiju nisu bili Srbi. Imali smo sveštenika drugih veroispovesti, člana parlamenta Kanade kao i osoba različitih nacionalnosti. Svi su nam uvek dobro došli.

Gosti te večeri su bili oduševljeni divnim posnim posluženjem, predavanjem našeg sveštenika Vladimira Vranića a naročito izložbom.Kad smo došli do ideje da pripremimo ovu izložbu, bili smo svesni da će se ovaj jubilej obeležavati na razne načine, po celom svetu, ali smo takođe bili ubeđeni da neće mnogi obeležiti ga na ovaj, da kažem, naš način.

Kad uđete u muzej, prvo primetite Svetog Savu veličine 2,64 metara i koji je centralna figura izložbe. Tu su i makete Ravanice i Vindzorske Gračanice u sredini muzeja. Izložba prikazuje hronologiju hrišćanstva, hronologiju arhiepiskopa i patrijarha, lozu Nemanjića i njihove zadužbine, kao i kartu Srbije sa manastirima uz kartu Kosova i Metohije sa obeleženim svim našim svetinjama. Završavamo sa hramom Svetog Save u Beogradu. Sve je pažljivo birano.

Žiča, prvo sedište srpske arhiepiskopije, se nalazi u pozadini hronologije hrišćanstva a crkva Bogorodice Ljeviške, srednjovekovni srpski spomenik na Kosovu, koja je nažalost zagrađena žicom, nalazi se u pozadini hronologije srpskih arhiepiskopa i patrijarha. To su sve sitni detalji ali su veoma bitni.

Tekstovi su isto pažljivo napisani da bi se lako razumeli. A da bi posetioci imali uspomenu o ovom događaju, napravili smo marker za knjige, sa jedne strane je na srpskom jeziku a sa druge na engleskom. Ovo nije nešto veliko ali je značajno jer narod takve stvari pamti.

Pozivamo sve koji dolaze u posetu, da se navrate u naš mali muzej, da bi videli šta mi to radimo u inostranstvu. A mi se nadamo još mnogim posetiocima do kraja januara 2020. godine kad se ova izložba zatvara."


IzvorDodaj komentar
  Anonimni komentar
Ime:
Lozinka:
  Zapamti me na ovom računaru

Naslov:
Pošalji mi svaki odgovor na moj komentar
Pošalji mi svaki novi komentar na ovaj članak