Brnabićeva u Berlinu – i politika i ekonomija

RTS 17.09.2019 19:15
Brnabićeva u Berlinu – i politika i ekonomija


Predsednica Vlade Ana Brnabić počela je dvodnevnu posetu Berlinu sastankom sa predsednikom Saveznog udruženja nemačkih preduzeća srednje veličine Mariom Ohovenom.Ana Brnabić će se sutra sastati sa nemačkom kancelarkom Angelom Merkel, a prema ranijoj oceni predsednice Vlade, susret će biti prilika da se razmotre svi aspekti saradnje, kako na političkom, tako i na ekonomskom nivou.

Premijerka je izjavila je da je cilj posete da se dodatno unaprede i učvrste odnosi sa Nemačkom, koja je jedan od najznačajnijih ekonomskih i političkih partnera Srbije.

Na pitanje novinara šta očekuje od sutrašnjeg sastanka sa Merkel i da li očekuje da Nemačka možda zauzme "malo labaviji stav" po pitanju razgraničenja, kao mogućeg rešenja kosovskog problema, Brnabićeva je rekla da nema takva očekivanja.

"Nemam nadu da će to da se desi u ovom trenutku, svakako ne da će biti nekih kvantitativnih pomaka na sutrašnjem sastanku", rekla je premijerka.

Ona je istakla da joj je važno da pošalje poruku da koliko god se neki pogledi Srbije i Nemačke ne slažu, mi imamo nameru da postanemo predvidiv, iskren i posvećen partner Nemačkoj.

Brnabićeva je izrazila zahvalnost Merkelovoj na svemu što je, kaže, uradila za Srbiju i Zapadni Balkan, jer kada se govori o pitanju normalizacije odnosa Beograda i Prištine, a pre svega o regionalnoj saradnji, te saradnje ne bi bilo u ovom obimu, bez Berlinskog procesa, koji je upravo Merkel pokrenula 2014. godine.

Brnabićeva je podsetila da je pre nekoliko dana u Beogradu otvoreno sedište Transportne zajednice, prvo sedište jedne međunarodne organizacije u Beogradu.

Na pitanje da li ima zvanične informacije o tome da Nemačka i Francuska žele svog izaslanika u dijalogu između Beograda i Prištine, kao što su pisali prištinski mediji, Brnabićeva je odgovorila da takvih zvaničnih informacija nema, ali da je primetila da te dve zemlje žele aktivniju ulogu u dijalogu.

"Da ne žele, ne bi ni kancelarka Merkel i francuski predsednik Makron pokrenuli onaj sastanak koji smo imali ovde u Berlinu. Ko god može da pomogne, neka pomogne, nama trebaju saveti, Srbija je otvorena za razgovore i saradnju", rekla je premijerka.

Dodala je da su razgovori i saradnja bitni zbog stabilnosti i bezbednosti u regionu, jer će se svaka nestabilnost, kako kaže, odraziti i na Srbiju koliko god naša zemlja pojedinačno bila politički i ekonomski stabilna.

Brnabićeva i Merkelova će se nakon radnog ručka obratiti na zajedničkoj konferenciji za novinare.

Premijerka će nakon toga imati sastanak u udruženju porodičnih preduzetnika, a razgovaraće i sa direktorom BITKOM-a.

IzvorDodaj komentar
  Anonimni komentar
Ime:
Lozinka:
  Zapamti me na ovom računaru

Naslov:
Pošalji mi svaki odgovor na moj komentar
Pošalji mi svaki novi komentar na ovaj članak