Najbrži voz na svetu: Kineska 'munja' brža od japanskog 'metka'

B92 17.09.2019 18:24
Najbrži voz na svetu: Kineska 'munja' brža od japanskog 'metka'


Kinezi su promovisali najbrži voz na svetu. To je 'Šanghaj maglev' koji treba da razvije brzinu od 600 kilometara na čas.Prvi putnici voziće se za dve godine. Trenutno se ovaj projekat testira između šangajskog aerodoma i grada, a brzine koje dostiže su oko 430 kilometara na čas.

Budućnost železničkog saobraćaja je voz sa tehnologijom magnetne levitacije, koji nosi oznaku "maglev", smatraju Kinezi. Ne ide po šinama, već lebdi na magnetnom polju iznad pruge kojom se kreće.

Međutim, ovaj projekat je dosta skup, koštao je 1,2 milijarde dolara, a od početka je poslovao sa gubitkom. Ali, Kinezi ne odustaju. Prvi putnici voziće se u ovom vozu 2021. godine.

Još nije poznato na kojoj relaciji će saobraćati hiperbrzi voz. Naravno, Kinezi bi najviše želeli da to bude linija Šangaj – Peking, koji bi ovim vozom bili povezani brže nego avionom.

Putovanje avionom, uključujući i čekanje na aerodromu, traje oko četiri i po sata, a ovim superbrzim vozom isto putovanje bi trajalo jedan sat manje. Najveća prepreka i dalje su ekstremno visoki troškovi infrastrukture.


IzvorDodaj komentar
  Anonimni komentar
Ime:
Lozinka:
  Zapamti me na ovom računaru

Naslov:
Pošalji mi svaki odgovor na moj komentar
Pošalji mi svaki novi komentar na ovaj članak