Džonson i Junker o Bregzitu – stavovi i dalje udaljeni

RTS 16.09.2019 18:09
Džonson i Junker o Bregzitu – stavovi i dalje udaljeni


Odlazeći predsednik Evropske komisije Žan Klod Junker i premijer Velike Britanije Boris Džonson razgovarali su u Luksemburgu o pregovorima o Bregzitu. Džonsona su dočekali demonstranti koji su ga izviždali, a zbog protesta britanski premijer se nije pojavio na konferenciji za novinareBoris Džonson i Žan Klod Junker nisu uspeli da približe stavove tokom razgovora, prenosi Rojters.

Tokom radnog ručka, Junker je ponovio da je Velika Britanija u obavezi da iznese legalna i funkcionalna rešanja koja su u skladu sa Sporazumom o povlačenju.

Naglasio je da je Komisija spremna da razmotri takve predloge i dodao da oni još nisu izneti.

"Evropska komisija je spremna da radi svaki dan po ceo dan. Sastanak evropskih lidera u oktobru biće značajan korak u ovom procesu, a Evropska unija ostaje ujedinjena", poručio je Junker.

Portparolka Evropske komisije Mina Andreeva je navela da je sastanak bio prijateljski i objavila na Tviteru da će se "pregovori nastaviti ubrzanim tempom", navodi agencija AP. 

Kancelarija Borisa Džonsona je nakon sastanka saopštila da će pregovori o Bregzitu sa Evropskom unijom biti intenzivirani, sa ciljem postizanja novog dogovora o "razvodu" pre planiranog izlaska Britanije iz EU, 31. oktobra.

"Lideri su se složili da razgovore treba intenzivirati, a sastanci će se uskoro svakodnevno održavati", navodi se u saopštenju portparola britanskog premijera, prenosi Rojters.

Pre razgovora, Džonson je rekao je da je oprezan u očekivanjima.

Džonson se nije pojavio na konferenciji zbog demonstranata

Borisa Džonsona su u Luksemburgu dočekali demonstranti koji su ga izviždali, a zbog protesta britanski premijer se nije pojavio na konferenciji za novinare posle sastanka sa luksemburškim kolegom.

Konferencija je održana na otvorenom, a novinarima se obratio samo premijer Luksemburga Gzavije Betel, dok je mesto namenjeno britanskom premijeru ostalo prazno.

U razgovorima je učestvovao i glavni pregovarač EU o Bregzitu Mišel Barije, navode iz Evropske komisije.

Manje od sedam nedelja pre roka za izlazak Britanije iz Evropske unije, Džonson još nije postigao dogovor sa Briselom o načinu na koji će se razdvojiti peta svetska ekonomija i njen najveći trgovinski partner.

Budućnost kopnene granice između Republike Irske, članice Evropske unije, i britanske provincije Severne Irske centralna je tačka neslaganja između Džonsona i Evropske unije, navodi Rojters.

Boris Džonson i Žan Klod Junker su se sastali prvi put otkako je Džonson postao premijer.


IzvorDodaj komentar
  Anonimni komentar
Ime:
Lozinka:
  Zapamti me na ovom računaru

Naslov:
Pošalji mi svaki odgovor na moj komentar
Pošalji mi svaki novi komentar na ovaj članak