DRAKONSKA kazna za Apple, koja je uzdrmala čak i tako veliku kompaniju

Mondo 16.09.2019 17:24
DRAKONSKA kazna za Apple, koja je uzdrmala čak i tako veliku kompaniju


Apple će sutra pokrenuti pravni postupak protiv odluke Evropske komisije da kazni ovu kompaniju sa 13 milijardi evra zbog neplaćanja poreza u Irskoj.Očekuje se da će proizvođač iPhone uređaja poslati šestočlanu delegaciju, uključujući šefa svojih finansija, na dvodnevno sudsko saslušanje pred Opštim sudom u Luksemburgu, drugim po rangu u EU.

Komisija je u avgustu 2016. godine saopštila da je Irska poreskim zakonima iz 1991. i 2007. godine na veštački način umanjila poreske obaveze Apple-a u periodu dužem od dve decenije, što je ekvivalentno nelegalnoj državnoj pomoći.

Komesar EU za konkurentnost Margret Vestager ukazala je na porez od 0,005 odsto, koji je Apple platio u Irskoj 2014. godine kao primer neobično male isplate od strane ove kompanije. Očekuje se da će Apple tvrditi da nije prekršio zakon i da je poštovao propise u Irskoj i SAD. Slični argumenti izneseni su u blogu posle odluke EU o ovom pitanju pre nekoliko godina.

Kompanija će, kako se očekuje, tvrditi da većinu poreza duguje Americi, jer je većina vrednosti njenih proizvoda, uključujući dizajn, inženjerski rad i razvoj, nastala u SAD. Irska, koja je optužila Evropsku komisiju da je prekoračila svoja ovlašćenja i da se umešala u suverena pitanja jedne svoje članice, takođe osporava pred sudom odluku Unije.IzvorDodaj komentar
  Anonimni komentar
Ime:
Lozinka:
  Zapamti me na ovom računaru

Naslov:
Pošalji mi svaki odgovor na moj komentar
Pošalji mi svaki novi komentar na ovaj članak