Svemir ili slovenačke pećine – astronautima „dođe na isto“

RTS 15.09.2019 15:56
Svemir ili slovenačke pećine – astronautima „dođe na isto“


Astronauti iz pet svemirskih agencija obučavaju se u pećinama Slovenije za svemirske misije, u sklopu programa Evropske svemirske agencije.Obuka u pećinama izlaže šest izabranih astronauta okruženjima i situacijama vrlo sličnim svemirskim letovima, kako bi im pomogli da prenesu učenje iz svoje pećinske ekspedicije u svemir.                         

Obuka u pećinama izlaže astronaute situacijama sličnim onima na svemirskim letovima

Astronauti istražuju podzemne sisteme, izvode naučne eksperimente duboko pod zemljom i planiraju i dokumentuju svoje aktivnosti, prenosi slovenačka agencija STA.

Prema informacijama iz Evropske svemirske agencije, obuka je namenjena astronautima koji dolaze iz te agencije, ruskog „Roskomosa“, kanadskih i japanskih svemirskih agencija i Nase (dva astronauta).

Oni će 20. septembra započeti svoj šestodnevni boravak u Lepoj Jami, pećini na području Kočevja na jugu, gde će istraživati podzemne vodene tokove.

Pećina vodi u lavirint prolaza, koje će astronauti morati sami da istraže, jer će njihova komunikacija sa timom na površini biti vrlo ograničena.

Zvaničnica Evropske svemirske agencije, koja je osmislila program, Loredana Besone, veruje da je takva simulacija najbliže moguće okruženje koje se na Zemlji može naći, imajući u vidu ekološka, psihološka i logistička ograničenja svemirske misije.


IzvorDodaj komentar
  Anonimni komentar
Ime:
Lozinka:
  Zapamti me na ovom računaru

Naslov:
Pošalji mi svaki odgovor na moj komentar
Pošalji mi svaki novi komentar na ovaj članak