Ukidanje penala bi 'zaledilo' čekove

Novosti 15.09.2019 15:07
Ukidanje penala bi 'zaledilo' čekove


Stručnjaci u Fiskalnom savetu odbacuju inicijativu da se ponište kazne za prevremeno penzionisanje; Morala bi da se podigne i granica na 67 godina; Sindikati ne odustaju od zahtevaPENALI za prevremeno penzionisanje neophodni su za normalno funkcionisanje penzionog sistema i finansijski održivu situaciju u kojoj cenu ne bi plaćali zaposleni i penzioneri zamrzavanjem penzija i produženjem radnog staža. Prevremeni odlazak u penziju podrazumeva i duži period primanja penzija, pa su penali jedino pravično rešenje, objašnjavaju iz Fiskalnog saveta. S druge strane, iz sindikata poručuju da su penali nezakoniti, odnosno da se na osnovu njih godišnje uzimaju dve penzije osiguranicima zbog čega oni treba da budu ukinuti kada se navrši granica za penziju.

Prevremeno penzionisanje nosi sa sobom penale, koji su definisani još od 1964. godine i koji podrazumevaju umanjenje mesečnih prihoda za sva lica koja su otišla u penziju pre ispunjenja minimalnih uslova. U našoj državi zakonom je pružena mogućnost svima koji su naporno radili da odu u prevremenu starosnu penziju, ali im je i ako se za nju odluče oduzela 0,34 odsto mesečno od onoga što bi imali da su dočekali punu penziju.

I dok iz Saveza samostalnih sindikata zahtevaju da se svima koji su otišli u prevremenu starosnu penziju ukinu "kazneni poeni" nakon što napune 65 godina, računica pokazuje da bi ukidanje ovih penala bilo težak udarac za državni budžet. Tako bi umesto sadašnjih 350 miliona dinara koliko državu koštaju pre vremena penzionisani građani, ukoliko bi država odlučila da ukine "penale", trošak mogao da bude veći od 545 miliona dinara. Uprkos kaznenim bodovima za prevremni odlazak u penziju, na kraju prošle godine, na spisku onih koji su se odlučili da odu u penziju pre navršene starosne granice, bilo je oko 28.000 građana. - Primena ovih mera finansijski bi rasturila penzioni sistem.Osim toga, postoji i veliki broj radnika koji rade neprijavljeni zbog čega i ne razmišljaju o prevremenoj penziji. Cenu privilegije ukidanja penala morali bi da plate radnici u privatnom sektoru i penzioneri - bilo zamrzavanjem penzija, bilo povećanjem starosne dobi za odlazak u penziju sa 65 na 67 godina, kao što su morale da urade Hrvatska, Crna Gora ili Poljska - ističu iz Fiskalnog saveta.   


IzvorDodaj komentar
  Anonimni komentar
Ime:
Lozinka:
  Zapamti me na ovom računaru

Naslov:
Pošalji mi svaki odgovor na moj komentar
Pošalji mi svaki novi komentar na ovaj članak