Bolton pao, Trampova 'kosovska' politika ostaje

Politika 13.09.2019 20:20
Bolton pao, Trampova 'kosovska' politika ostaje


Bivši savetnik predsednika SAD donekle je promenio pristup američke administracije problemu KiM, ali ne i krajnje rešenje – međusobno priznanje, kaže diplomata Zoran MilivojevićU analizama motiva za razlaz Donalda Trampa i Džona Boltona pominju se razlike u pristupu problemima Severne Koreje, Irana, Rusije, Avganistana, navodi se i „soliranje” sada već bivšeg savetnika za nacionalnu bezbednost američkog predsednika, kao i nepodudaranje karaktera i političkih stilova, ali i rivalstvo Boltona i šefa Stejt departmenta Majka Pompea... Na dugačkoj listi mogućih razloga pada glavnog Trampovog „jastreba”, međutim, nema Kosova. Otuda, ili među Trampom i Boltonom nije bilo razlika u viđenju rešenja kosovskog čvora, ili je taj problem prilično marginalan za američku administraciju u odnosu na pomenute velike spoljnopolitičke izazove Vašingtona.

Ipak, smena (ili ostavka?) Džona Boltona, koga neki beogradski mediji nazivaju najvećim ili jedinim prijateljem Srbije u Beloj kući, odjeknula je i kod nas. Ramuš Haradinaj likuje, njegov glavni rival Hašim Tači ćuti, a ne oglašavaju se još ni zvaničnici Beograda.

Kako će se ova kadrovska promena u Beloj kući odraziti na dijalog Beograda i Prištine i da li je Srbija izgubila direktan „link” s Trampom? Bolton je, podsetimo, pre godinu dana izjavio da se SAD neće uključivati u raspravu o ideji o razmeni teritorija između Srbije i Kosova, ali ne isključuju mogućnost korekcije granica. „Postoje novi znaci da obe vlade veoma tiho možda žele da o tome pregovaraju. Američka politika je da ako dve strane mogu da se o tome međusobno dogovore i postignu sporazum, mi ne isključujemo teritorijalne korekcije”, rekao je tom prilikom u Kijevu.

Diplomata Zoran Milivojević smatra da se sada ništa revolucionarno neće desiti – jer je Boltonova teza zaživela. „Bela kuća je stala na tu poziciju i Metju Palmer, specijalni izaslanik SAD, to nam je i saopštio. To je saopštio i Prištini – da mora doći do dogovora dve strane i da će se samo to poštovati. To je i ambasador Kajl Skot rekao juče u skupštini: dijalog dve strane, dijalog što pre i dogovor dve strane. Ali, na kraju, Amerikanci ne odustaju od stava da je na kraju svakog dogovora – međusobno priznanje”, ističe Milivojević za „Politiku”.

Potpredsednik Skupštine Srbije Vladimir Marinković juče je rekao da se iskreno nadao da će Bolton ostati do kraja Trampovog mandata. „On je jedna od ličnosti u američkoj administraciji koja je razumela Srbiju, koja je poštuje i bio je spreman da radi zajedno s predstavnicima naše zemlje na iznalaženju kompromisnog fleksibilnog rešenja koje bi obezbedilo dugoročni mir na Balkanu”, naveo je Marinković za TV Pink, a predsednik Centra za proučavanje globalizacije Dejan Miletić napomenuo je da se nalazimo u vrlo delikatnom trenutku jer je Bolton bio neko ko se vrlo istrajno borio protiv nezavisnosti Kosova. „S moje tačke gledišta, smena Boltona je loš znak za poziciju Srbije, vezano za SAD. Voleo bih da se prevarimo i da dođe do nekih strateških pomaka u gledanju na Srbiju i srpske interese”, dodao je Miletić i ocenio da blagi odnosi prema Prištini vode prolongiranju pregovora.

Zamenik kosovskog ministra spoljnih poslova Anton Beriša, iz Haradinajeve Alijanse za budućnost Kosova, smatra da je otkaz Džonu Boltonu dobra vest za Kosovo. „Strpljenje je neophodno za diplomatiju. Nedavno nam je dobar prijatelj rekao da su Boltonovi dani u Beloj kući odbrojani”, napisao je Beriša na „Fejsbuku”, prenosi RTS. Priština je, kaže, srećna što je Tramp tražio Boltonovu ostavku. „Dobre vesti za Kosovo, loše vesti za ujedinjenu vojsku lobista protiv naše države, bili oni u albanskom okruženju ili u Srbiji”, dodao je Beriša.

Zoran Milivojević pak ukazuje da nema promene američkog stava i s Boltonom i bez njega. „Mi smo uprli oči u Boltona zato što se on suprotstavio politici koju su ovde promovisale demokrate u tri administracije – Klinton, Buš mlađi, Obama. Dakle, da je Kosovo završena stvar. On se zalagao za to da se ipak razgovara jer su okolnosti drugačije, kao i cela Trampova politika, da treba razgovarati i tražiti nekakvo rešenje. Druga stvar, Bolton je bio na liniji na kojoj je i Tramp – nisu uvažavali EU i naprosto su se odlučili da uđu u dijalog sada kada je EU praktično po strani, i da na neki način vode igru”, objašnjava ovaj diplomata i dodaje: „Ono što nam je Palmer poručio iz Ljubljane poslednji put, to je američka politika i ona je na neki način usaglašena. I tu politiku će sprovoditi Pompeo i Stejt department, sada s Palmerom.”

Ali, kako ističe, kakav god dogovor Beograda i Prištine da bude, priznanje je na kraju te priče. „I s Boltonom i sada bez njega, nije bilo šanse da se američka politika promeni u tom smislu da odustanu od priznanja”, ističe Milivojević.

A penzionisani pukovnik američke vojske i profesor na prestižnom Vest pointu Stiven Oluić ocenio je da pitanje Kosova nije završeno 1999. godine NATO agresijom, kao i da je njeno jednostrano priznanje od strane SAD bila velika greška koju Amerika nikada neće priznati, prenosi Tanjug. Američki pukovnik srpskog porekla sumnja da će Amerika bez značajnije promene geopolitičke situacije na Balkanu povući odluku o priznanju Kosova zato što bi, kako kaže u intervjuu „Frankfurtskim vestima”, time priznala da je počinila veliku grešku koja je bila signal separatističkim pokretima u svetu da pokušaju isto.

Palmer uskoro u Prištini, datum još nije poznat

Priština – Zamenik pomoćnika američkog državnog sekretara Metju Palmer, koji je nedavno imenovan za specijalnog predstavnika SAD za Balkan, posetiće Prištinu, ali tačan datum još nije poznat, navodi se u odgovoru američke ambasade u Prištini za „Gazetu ekspres”. Palmeru će, podseća Tanjug, ovo biti prva poseta Prištini u ulozi specijalnog predstavnika SAD za zapadni Balkan.Antrfile

Haradinaj: Mi smo na liniji fronta SAD

Priština – Premijer u ostavci Ramuš Haradinaj izjavio je juče u Prištini da niko u SAD nije za podelu Kosova, da su uvek bili uz Kosovo, ali da su dobijali pogrešne sugestije s Balkana. Haradinaj je na konferenciji za medije rekao da pogrešne sugestije nisu slane samo sa srpske strane već i s kosovske strane, prenosi Beta. Upitan da kaže šta misli o odlasku Džona Boltona, Haradinaj je rekao da ima poštovanja prema njemu, da je bio uključen u mnoge globalne teme. „Što se tiče pitanja Balkana i Kosova ja mislim da su se greške događale na Balkanu, a ne u Vašingtonu”, kazao je Haradinaj. Prema njemu, pogrešne sugestije u Vašington su odlazile s Balkana, „razume se od predsednika Srbije Aleksandra Vučića”, jer je njegov državni interes podela Kosova, ali, kako je rekao, grešaka je bilo i od „strane drugih”. „Na granici Kosova se deli granica uticaja Amerike i Rusije i mi smo na liniji fronta. Ubeđen sam da je Amerika uvek s Kosovom. Niko u Americi nije za podelu Kosova. Amerika je uvek bila uz Kosovo, ali su sugestije s Balkana bile pogrešne”, kazao je odlazeći kosovski premijer.


IzvorDodaj komentar
  Anonimni komentar
Ime:
Lozinka:
  Zapamti me na ovom računaru

Naslov:
Pošalji mi svaki odgovor na moj komentar
Pošalji mi svaki novi komentar na ovaj članak