Nagrade 'Neven' Vesni Aleksić za knjigu 'Sazvežđe violina'

Politika 13.09.2019 20:08
Nagrade 'Neven' Vesni Aleksić za knjigu 'Sazvežđe violina'


Organizacija Prijatelji dece Srbije objavila je pobednike konkursa Književne nagrade „Neven“, za dela izdata u 2018. godini. Na ovogodišnji konkurs je stiglo 45 naslova namenjenih deci, iz 17 izdavačkih kuća.Žiri za beletristiku u sastavu Milovan Danojlić, Gordana Glavinić i Ivana Mijić Nemet odlučio je, da u konkurenciji 28 knjiga, nagradu „Neven“ dodeli Vesni Aleksić za knjigu „Sazvežđe violina“, izdavača Kreativni centar. Između ostalog žiri kaže: „Sazvežđe violina Vesne Aleksić je naglašeno emotivna priča o odrastanju, prijateljstvu, umetnosti i ratu, koja svojom tematikom, elegantnim stilom i čvrstom strukturom donosi nove poetske standarde u domaći žanr omladinskog romana.

Najbolji ilustrator je Aleksandar Zolotić za ilustraciju knjige „Neko se uselio u onu staru vilu”, odlučio je žiri u sastavu Olivera Batajić, Bojan Stevanić i Bratislav Milenković. Žiri je ove godine u izboru imao 18 naslova. Izabranu knjigu izdala je Laguna.

„Zolotić poseduje visokokvalitetan likovni izraz, a ovo delo predstavlja njegovu umetničku evoluciju. Svojim ilustracijama autor stvara svet koji savršeno nadopunjuje samu knjigu“ – mišljenje je žirija.

Nagrade 'Neven' Vesni Aleksić za knjigu 'Sazvežđe violina'

U kategoriji popularna nauka stiglo je sedam knjiga, a žiri u sastavu Ljubica Urošević, Milovan Danojlić, Gordana Glavinić i Ivana Mijić Nemet izabrao je knjigu u izdanju Radio televizije Srbije „Šest nemogućih stvari pre ručka”, autora Marije Mišić. Za knjigu su rekli da...” radoznalce gladne novih saznanja, a još pre one za koje je nauka bauk sa zamršenim pipcima dosade, groznih formula i komplikovanih reči, ova knjiga uvodi u nauku kao u delikatesnu radnju prepunu đakonija“.

Dodela nagrada laureatima je 10. oktobra u 13 sati u Svečanoj sali Skupštine grada Beograda. Nagrada, ustanovljena 1955. godine, tradicionalno se dodeljuje u toku Dečije nedelje. Nagradu čine povelja čiji je autor Dušan Petričić i novčani iznos. Dodeljuje se  svake godine za izdanja štampana u prethodnoj godini u tri kategorije: beletristika, ilustracija knjige - slikovnice i popularna nauka.

Dodelu književne nagrade „Neven” za  podsticanje stvaralaštva za decu, afirmisanje autora i najuspešnijih ostvarenja za decu u 2019. godini podržali su Ministarstvo kulture i informisanja, Ministarstvo za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja i Producentska kuća NIRA. Prijatelji nagrade su Skupština grada Beograda, Modna kuća „Mona”, i Knjigoveznica Paštrmac.


IzvorDodaj komentar
  Anonimni komentar
Ime:
Lozinka:
  Zapamti me na ovom računaru

Naslov:
Pošalji mi svaki odgovor na moj komentar
Pošalji mi svaki novi komentar na ovaj članak