U Srbiji postoje deponije stare više od 50 godina

Radio 021 13.09.2019 19:42
U Srbiji postoje deponije stare više od 50 godina


Na teritoriji 94 grada i opštine u Srbiji postoji 1.711 starih i divljih deponija, navodi se u Izveštaju o upravljanju otpadom Agencije za zaštitu životne sredine.Prema podacima dobijenim od 97 lokalnih samouprava, na njihovoj teritoriji javna komunalna preduzeća organizovano odlažu otpad na 90 nesanitarnih deponija-smetlišta, koja su locirana na teritoriji 76 opština, navodi se u Izveštaju.
 
"To su uglavnom deponije kojima je u skladu sa Strategijom o upravljanju otpadom predviđeno saniranje i zatvaranje", ocenjeno je u Izveštaju.
 
U dokumentu je navedeno da kapacitet postojećih smetlišta u većini opština je već popunjen, dok značajan broj deponija ne zadovoljava ni minimum tehničkih standarda.
 
"Ne postoji kontrolisano odvođenje deponijskog gasa koji nastaje razgradnjom otpada, što može dovesti do požara ili eksplozije, a procedne vode iz deponija se ne sakupljaju niti prečišćavaju, što ugrožava podzemne i površinske vode i zemljište zbog visokog sadržaja organskih materija i teških metala", navodi se u Izveštaju i dodaje kako ne postoji sistematski monitoring emisija, procednih voda i deponijskog gasa.
 
Starost deponija, navodi se, varira od četiri godine do 53 godine, a oko 70 odsto aktivnih deponija-smetlišta nije predviđeno prostorno-planskim dokumentima i nema urađenu studiju o proceni uticaja na životnu sredinu "niti imaju potrebne dozvole".
 
Kako se navodi, na divlja smetlišta, van kontrole opštinskih javnih komunalnih preduzeća, baca se oko 20 odsto generisanog komunalnog otpada u Srbiji.
 
"Glavni izazovi upravljanja otpadom u Srbiji još uvek se odnose na obezbeđivanje dobre pokrivenosti i kapaciteta za pružanje osnovnih usluga, kao što su sakupljanje, transport i sanitarno odlaganje otpada", navodi se u Izveštaju.

IzvorDodaj komentar
  Anonimni komentar
Ime:
Lozinka:
  Zapamti me na ovom računaru

Naslov:
Pošalji mi svaki odgovor na moj komentar
Pošalji mi svaki novi komentar na ovaj članak