Asanž ostaje u zatvoru i nakon isteka kazne

Radio 021 13.09.2019 19:25
Asanž ostaje u zatvoru i nakon isteka kazne


Osnivač "Vikiliksa" Džulijan Asanž ostaće, zbog rizika od bekstva, u zatvoru i nakon isteka kazne koja mu je izrečena.U junu je tadašnji britanski ministar unutrašnjih poslova Sadžid Džavid potpisao nalog za isporučenje Asanža u SAD zbog optužbi za hakerske upade. 

Asanžu je potom u Velikoj Britaniji izrečena zatvorska kazna u trajanju od 50 sedmica pošto je prekršio uslove kaucije jer je pobegao u Ambasadu Ekvadora u Londonu.
 
On bi iz zatvora "Belmarš" trebalo da izađe 22. septembra, ali je Asanžu rečeno da će ostati iza rešetaka jer postoji značajan osnov za uverenje da će ponovo pobeći. 

Osnivač "Vikiliksa" se putem video-linka pojavio u sudnici u Londonu. Na pitanje sudija da li razume šta mu je rečeno on je odgovorio odrično, ali da će mu advokati objasniti. Konačno ročište za izručenje Asanža biće održano u februaru.
 
Asanž je u Ambasadu Ekvadora ušao 2012. godine kako bi izbegao izručenje u Švedsku, gde je tražen prema optužbama za seksualne napade. 

On je proveo u Ambasadi Ekvadora skoro sedam godina, ali ga je policija izvela nakon što mu je Ekvador ukinuo politički azil.

IzvorDodaj komentar
  Anonimni komentar
Ime:
Lozinka:
  Zapamti me na ovom računaru

Naslov:
Pošalji mi svaki odgovor na moj komentar
Pošalji mi svaki novi komentar na ovaj članak