'Iznenađujuća' ponuda 'Huaveja' – izvolite našu 5G tehnologiju

RTS 13.09.2019 09:00
'Iznenađujuća' ponuda 'Huaveja' – izvolite našu 5G tehnologiju


Osnivač i izvršni direktor 'Huaveja' Ren Žengfej predložio je prodaju trenutne 5G tehnologije zapadnim firmama kao način da se izađe u susret i razveju sigurnosne sumnje koje zagovaraju SAD.Što je posebno zanimljivo, Ren je potvrdio da bi kupac mogao slobodno da „menja softverski kod“, čime bi bilo omogućeno da se pretraže bilo kakve greške i isprave, navodni, skriveni ulazi.               

SAD i Australija zabranili su „Huavejovu“ novu 5G mrežnu tehnologiju i opremu. Velika Britanija i dalje razmatra takvu mogućnost.

„Huavej“ je više puta demantovao tvrdnje da bi omogućio kineskoj vladi da preko nove 5G mreže špijunira i remeti telekomunikacione sisteme drugih država i tvrdi da je privatna firma, koja je u vlasništvu svojih radnika.

Profesor Stiv Tsang sa Univerziteta u Londonu, koji je prethodno izrazio sumnje u „Huavejovu“ nezavisnost, rekao je da je ponuda koja bi pomogla firmama drugih država „iznenađujuća“.

„Moguće da je objašnjenje za ovakav potez to da 'Huavej' smatra da je malo verovatno da zaobiđe napore američke administracije u suzbijanju njegovog poslovanja u Severnoj Americi, zapadnoj Evropi i Australiji i Okeaniji“, rekao je Tsant za Bi-Bi-Si.

Sa druge strane, Ren, koji je predlog napravio u razgovorima za Ekonomist i Njujork tajms, rekao je da bi kupovina „Huavejove“ tehnologije značila pristup svim postojećim patentima, licencama, kodovima, tehničkim nacrtima i proizvodnoj arhitekturi.

„'Huavej' je otvoren za deljenje naše 5G tehnologije i tehnika sa američkim kompanijama, kako bi one mogle da naprave sopstvenu 5G industriju“, rekao je Ren za Njujork tajms.


IzvorDodaj komentar
  Anonimni komentar
Ime:
Lozinka:
  Zapamti me na ovom računaru

Naslov:
Pošalji mi svaki odgovor na moj komentar
Pošalji mi svaki novi komentar na ovaj članak