Vozovi “na vetar” – Nemačke železnice potpisale ugovor o snabdevanju vetroenergijom

025.rs 12.09.2019 21:59
Vozovi “na vetar” – Nemačke železnice potpisale ugovor o snabdevanju vetroenergijom


Nemačke železnice su najveća železnička kompanija u Evropi, zahvaljujući kojoj u toku godine oko 2 milijarde ljudi stigne do svog krajnjeg odredišta. Odnedavno su odlučile da svoje poslovanje uprave ka višem stepenu korišćenja obnovljivih izvora energije. S tim ciljem su i potpisale ugovor o opskrbljivanju preduzeća energijom vetra.Ugovor koji su Nemačke železnice sklopile sa energetskim kompanijama Innogy SE i RWE Supply & Trading garantuje im petogodišnje snabdevanje čistom energijom iz vetroelektrane u Severnom moru, od koje će dobijati kapacitet od 25 MW. To je otprilike jednako snazi četiri vetrenjače, odnosno 8% od ukupne proizvodnje vetroelektrane snage 295 MW.

Nemačke železnice tvrde da više od 57% svojih energetskih potreba zadovoljavaju energijom čistog porekla što ih čini njenim najvećim potrošačem u zemlji. Takođe najavljuju da će do 2038. godine njihov energetski miks biti u potpunosti utemeljen na niskougljeničnim izvorima.

– Tokom narednih nekoliko godina, ugovore na bazi fosilnih goriva ćemo po njihovom isteku neprestano zamenjivati obnovljivom energijom – kazao je Torsten Šein, izvršni direktor energetskog sektora železničke kompanije iz Nemačke.


IzvorDodaj komentar
  Anonimni komentar
Ime:
Lozinka:
  Zapamti me na ovom računaru

Naslov:
Pošalji mi svaki odgovor na moj komentar
Pošalji mi svaki novi komentar na ovaj članak