Fijasko pregovora vlasti i opozicije u Skoplju

RTS 12.09.2019 08:57
Fijasko pregovora vlasti i opozicije u Skoplju


Punih sedam časova trajali su pregovori premijera Zorana Zaeva i šefa opozicione VMRO-DPMNE Hristijana Mickoskog oko Zakona o javnom i specijalnom tužilaštvu, ali dvojica lidera nisu uspela da pokrenu proces sa mrtve tačke, javljaju makedonski mediji.Pregovori dve strane propali su zbog insistiranja VMRO-DPMNE da se "ukinu" predmeti koje je specijalno tužilaštvo pokrenulo posle juna 2017. godine, dok je vladajuća koalicija ponudila formiranje novog tužilaštva, koje bi se bavilo visokom korupcijom.

Susret lidera dve najveće stranke u Severnoj Makedoniji organizovan je zbog zastoja u donošenju novog zakona kojim bi bilo regulisano dalje delovanje specijalnog suda, koji je u međuvremenu ostao bez zakonskog okvira za delovanje, ali i bez šefice jer je Katica Janeva zbog korupcionaške afere završila iza rešetaka.

Njen mandat na čelu specijalnog tužilaštva traje do 15. septembra, ali je Janeva iz pritvora prebacila sve slučajeve na adresu javnog tužilaštva.

Zaev je, kako navode makedonski mediji, ponudio opoziciji da izabere đefa novog tužilaštva, ali da njegov izbor podrži 61 od 120 poslanika u Sobranju, što je Micovski navodno odbio.

VMRO-DPMNE je, prema istim izvorima, zatražio da se pod nadležnost novog tužilaštva prebace slučajevi otvoreni u prvih 18 meseci delovanja specijalnog tužilaštva, što je vladajuća koalicija protumačila kao pokušaj da slučaju zastare ili odugovlače.

Susret dvojice lidera trajao je sedam sati i nije poznato da li će se Zaev i Mickoski ponovo sastati ovim povodom.


IzvorDodaj komentar
  Anonimni komentar
Ime:
Lozinka:
  Zapamti me na ovom računaru

Naslov:
Pošalji mi svaki odgovor na moj komentar
Pošalji mi svaki novi komentar na ovaj članak