Beograd ne leži na dve nego na čak 12 reka

RTS 11.09.2019 19:25
Beograd ne leži na dve nego na čak 12 reka


Na ušću Save u Dunav nalazi se Beograd, a ispod njega najmanje devet podzemnih reka i potoka, od kojih neki prolaze ispod samog srca prestonice – Hotela Moskve i Pozorišta na Terazijama.Poznatija je Mokroluška reka, koja teče ispod auto-puta, Slavujev potok pod Zvezdarom, Vračarski pod Slavijom, Čuburski pod Nemanjinom, Bibijin kod zgrade "Politike", Repiški kod Repišta, Manastirski u Rakovici, Višnjički u Višnjičkoj banji i Galovica na Bežaniji.

Manje su poznati Mirijevski i Banjički potok. Prvi teče ispod Mirijevskog bulevara, a drugi izvire kod Crkve Sv. Vasilija Ostroškog i prolazi Banjičkom šumom do stadiona "Rajko Mitić", a odatle preko kolektora ide u Mokroluški potok.

"Kada je postojala Stambol kapija i kada je Miloš Obrenović rešio da uredi prostor (Terazije), čitav ovaj deo se nalazio pod vodom, bare, skroz do same Slavije i postoji interesantna anegdota koja kaže da Miloš Obrenović, kada je dovodio svoje goste koji su posećivali Srbiju, vodio u lov na divlje patke na Slaviju", priča hroničar Vidoje Golubović.

Na platou Hotela Moskva, kažu, postoji 11 živih izvora vode.

Osim ispod Moskve, vode teku i ispod Hotela Slavija. Kao i nekada, one su izazov za graditelje. Oko devet metara ispod Trga Nikole Pašića, u Pozorištu na Terazijama, nalaze se četiri drenažne jame, sa po dve pumpe, koje stalno rade, kako voda ne bi poplavila scenu.

"Dolazi do problema u smislu, višeg, nižeg nivoa, naglog, visokog nivoa. Onda moramo da budemo, 24 sata je portirska služba u pripravnosti. Obilaze, gledaju na sat, sat i po i kontrolišu nivo vode u drenažnim jamama", objašnjava Dragan Lazić iz Pozorišta na Terazijama.

Vidoje Golubović navodi da je danas vrlo teško utvrditi gde bi se sve i na kojem mestu mogle pojaviti podzemne vode.

"Samo poslednjih 15-20 godina je često puta pri kopanju i pripremanju temelja se pojavljivala voda, a da ljudi nisu ni imali saznanja da se tu može pojaviti", dodaje Golubović.

Nekada je voda tekla niz Kumodrašku, a Vračarska reka godinama se slivala od Slavije do Železničke stanice. Do izgradnje savremene vodovodne mreže, u Beogradu su postojala tri vodovoda: Rimski, Mokroluški i Bulbulderski. Poslednji je išao kroz Skadarliju, gde se nalazio akvadukt – Skadarska kapija.


IzvorDodaj komentar
  Anonimni komentar
Ime:
Lozinka:
  Zapamti me na ovom računaru

Naslov:
Pošalji mi svaki odgovor na moj komentar
Pošalji mi svaki novi komentar na ovaj članak