O premeštanju trolejbuskog depoa sa Dorćola na lokaciju neposredno pored pogona "Kosmaj 1", GSP "Beograd" na auto-putu, priča se godinama. Ipak, tek sada se, u nacrtu plana detaljne regulacije područja između saobraćajnica Stefana Prvovenčanog, Vojislava Ilića, Mokroluške nove i Kružnog puta Padina, koji se nalazi na javnom uvidu u zgradi gradske uprave, nalazi plan izmeštanja.

Kako navode u Direkciji za građevinsko zemljište i izgradnju Beograda, izmeštanje postojećeg depoa sa Dorćola omogućilo bi korišćenje ovog atraktivnog zemljišta za druge namene.

- Izgradnja novog depoa, uz primenu savremenih sistema za održavanje vozila, dovela bi do podizanja nivoa usluge prevoza putnika. Istovremeno, omogućiće se sanacija neplanski izgrađenog naselja unutar visokonaponske dalekovodne mreže na ovoj lokaciji - stoji u dokumentaciji.

Prema planu, budući trolejbuski depo "Kosmaj 2" trebalo bi da se nađe između pogona "Kosmaj 1", sagrađenog 1974.godine, i Ulice Vladimira Tomanovića. U okviru njega, biće smeštena, održavana i dopunjavana energijom elektrobus vozila.

- U okviru saobraćajne površine, pored pogona "Kosmaj 2", planira se i lokacija "Mala autokomanda", predviđena za smeštanje postojećih sadržaja GSP "Beograd", ugovoreni prevoz i unutrašnji transport, centralni remont i elektro-građevinsku operativu - piše u dokumentaciji.

U okviru plana, predviđeno je proširenje Mokroluške ulice, koja bi trebalo da ima po dve saobraćajne trake za oba smera, a kojom će se stizati do ovih pogona. Od postojeće okretnice Medaković 3 do budućeg trolejbuskog depoa planirano je da trolejbusi voze Spoljnom magistralnom tangentom i dalje saobraćajnicom Nova 1 i Ulicom Vladimira Tomanovića.

RASPRAVA O PLANU U OKTOBRU

JAVNA sednica Komisije za planove Skupštine grada Beograda održaće se u zgradi Gradske uprave grada Beograda, u Kraljice Marije, 24. oktobra 2019. godine u 13 časova. U toku javne rasprave, svi prisutni mogu obrazložiti primedbe pred Komisijom za planove Skupštine grada Beograda.