Za studiranje na kredit dužnici su mama i tata, a ne akademac

Politika 11.09.2019 09:34
Za studiranje na kredit dužnici su mama i tata, a ne akademac


Samo dve banke odobravaju namenske zajmove za školovanje, ali sam student ne može da ih dobije zato što nema redovna primanjaKoliko smo puta u američkim lekarskim serijama čuli da se mladi lekar žali kako je dužan desetine hiljada dolara za studiranje. Kod nas se takva rečenica ne može čuti ne zbog iznosa zaduženja, nego zato što u našim uslovima mogu da budu dužni samo mama i tata, a ne student. Naime, banke kod nas odobravaju kredit samo onome ko ima primanja.

– Kada bi odobrili kredit nekome bez redovne mesečne zarade takav zajam bi Narodna banka računala kao izuzetno rizičan i od banke bi tražila maksimalne rezervacije. Pošto bi joj pare bile zarobljene, banka bi štetu pokušala da nadoknadi visokom kamatom što bi takav kredit učinilo neisplativim onome ko ga uzima – objašnjavaju u jednoj banci.

Oni koji nemaju para da plate školovanje dece u kešu, ili na rate, kada to obrazovna institucija dozvoljava, problem mogu da reše kreditom. Onim gotovinskim uglavnom jer je anketa po bankama pokazala da samo dve banke odobravaju zajam u tu svrhu.

Banka Poštanska štedionica odobrava korisnicima potrošački kredit za plaćanje školarine, kupovinu udžbenika i školskog pribora, bez troškova obrade kreditnog zahteva. Minimalni iznos kredita je 10.000 dinara, a maksimalni 300.000 dinara, s rokom otplate od šest, devet ili 12 meseci. Nominalna kamatna stopa je fiksna i iznosi 6,99 odsto, tokom celog perioda otplate kredita. Ako klijent, primera radi, podigne kredit u iznosu od 100.000 dinara na 12 meseci, mesečna rata biće 8.652 dinara. Efektivna kamatna stopa u tom slučaju iznosiće 7,69 odsto, dok će ukupan iznos kredita s kamatom koju klijent vraća banci iznositi 103.826,55 dinara. Za odobrenje je potreban overen predračun prodavca za robu koja je predmet kreditiranja ili školske ustanove za plaćanje školarine ili studija.

U Komercijalnoj banci imaju dinarski potrošački kredit posebno kreiran za plaćanje školarine državnih i privatnih fakulteta, kao i srednjih škola. Krediti se odobravaju na osnovu profakture koja može da glasi na studenta, učenika, ili na članove najuže porodice (roditelji, supružnici, braća, sestre...). Prenos primanja na tekući račun banke nije obavezan, a klijenti koji nemaju uplatu zarade preko tekućeg računa u banci moraju da mesečne iznose uplaćuju putem administrativne zabrane. Učenici i studenti od 18 do 27 godina, za koje banka kreditira školovanje, imaju mogućnost besplatnog korišćenja seta proizvoda i usluga tekućeg računa.

U Sosijete ženeral banci kažu da, s obzirom na to da roditelji prilikom školovanja dece, koje traje u proseku 16 godina, imaju različite vrste troškova pored školarine, kroz komunikaciju s klijentima utvrdili su da su im najkorisniji nenamenski keš krediti.

– Pokazalo se kao vrlo korisno jer se klijenti (roditelji) interesuju i uzimaju keš kredit u svrhu otplate školarine, ali se isto tako pokazalo da roditeljima više odgovara keš kredit koji mogu da iskoriste i za neke druge troškove školovanja, poput smeštaja za školovanje u inostranstvu, dopunske časovi ili edukacije i slično.

Banka Inteza nema posebne namenske kredite za školarine, ali ima ponudu kratkoročnih nenamenskih kredita s kamatnim stopama od 6,5 odsto (efektivna 11,52 odsto) i periodom otplate do 12 meseci, koji mogu da se koriste i u svrhu plaćanja školarine. Oni imaju i posebnu ponudu namenjenu studentima – student hit račun koji trenutno koristi oko 6.500 studenata, a omogućava im prijem novca iz zemlje i inostranstva, kao i besplatno SMS obaveštenje o uplati. Dodatno, u prvoj godini korišćenja ovog paketa, studenti su oslobođeni troškova mesečnog održavanja računa, a imaju besplatno na raspolaganju i „dina” i „viza inspajer” platnu karticu. Uz to, imajući u vidu navike i potrebe mlađe populacije koja većinu svojih obaveza završava onlajn, student hit račun podrazumeva i korišćenje usluga mobilnog i internet bankarstva.


IzvorDodaj komentar
  Anonimni komentar
Ime:
Lozinka:
  Zapamti me na ovom računaru

Naslov:
Pošalji mi svaki odgovor na moj komentar
Pošalji mi svaki novi komentar na ovaj članak