CG: Prete ulicom i bojkotom!

Novosti 11.09.2019 08:52
CG: Prete ulicom i bojkotom!


Crnogorska opozicija najavljuje radikalne mere ako vlast odbije formiranje tehničke vlade. Na otvaranje dijaloga čekaće se do 15. oktobra, odlučeno na sastankuTEHNIČKA vlada je imperativ crnogorske opozicije i ukoliko vladajući režim to ne prihvati uslediće ulica i bojkot parlamentarnih izbora naredne godine. Ovo je poruka opozicionih partija dan nakon sastanka koji je organizovao SDP i potvrda njihove spremnosti za dijalog oko obezbeđivanja uslova za održavanje fer i demokratskih izbora. Na otvaranje dijaloga o tehničkoj vladi čekaće se do 15.oktobra.

Poslanik Demokratskog fronta Slaven Radunović smatra da sastanak krnje opozicije predstavlja pokušaj realizacije projekta izolovanja predstavnika srpskog naroda.

- Oni koji su bili za stolom predstavljaju 15 od 39 opozicionih poslanika, a oni koji nisu bili predstavljaju 24 od 39. I šta su zaključili - treba nam tehnička vlada. Još 31. jula smo, na sednici Skupštine na kojoj je DPS predlagao, branio i izglasavao što je dogovorio sa Demokratama, formalizovali zahtev za tehničku vladu, ali je on odbijen, dok je sve ostalo što su Demokrate i DPS dogovorili - izglasano. Sad, kada su Demokrate udarile glavom u zid, setile su se da nema priče o izborima bez tehničke vlade. Bolje bi bilo da su se prvo dogovarali sa nama, a ne sa DPS-om - poručio je Radunović.

Šef posebnog poslaničkog kluba Aleksandar Damjanović zadovoljan je što je deo opozicije uputio zahtev za formiranje tehničke vlade, skoro godinu kasnije nego što su to tražili poslanici koji sada čine posebni klub.

- Bili smo usamljeni kada smo u oktobru tražili tehničku vladu i to je bio razlog neučestvovanja u odboru. Sada vidimo da se gotovo svi nadmeću u tome ko će prvi tražiti tehničku vladu, kao način da se kontroliše izborno zakonodavstvo i obezbede fer uslovi za slobodne medije - kazao je Damjanović.

Ujedinjena Crna Gora pozvala je opoziciju da se povuče iz skupštinskog Odbora za sveobuhvatnu reformu izbornog zakonodavstva. 

- Pod hitno da ponudimo Sporazum o tehničkoj vladi predstavnicima vlasti - ako odbiju preostaje nam ulica i bojkot svih izbora. To će nas ujediniti, sve ostalo nas svađa. Očigledno je da DPS sve vreme pristaje na sve vidove i formate rada u skupštinskom Odboru, ali samo ne pristaje na tehničku vladu - valjda je svima jasno zašto - kaže Vladimir Dobričanin.

SAD ZA IZBORE

SPECIJALNI izaslanik SAD za Zapadni Balkan Metju Palmer veruje da će vlast i opozicija postići dogovor i da će opozicija učestvovati na izborima 2020.

- Verujem da će opozicija zauzeti mesto koje joj pripada pored glasačkih kutija - kazao je Palmer.

POZIV OPOZICIJI 

I DPS sa koalicionim partnerima želi da sve opozicione partije uzmu učešća u radu Odbora za sveobuhvatnu reformu izbornog i drugog zakonodavstva, saopštila je poslanica DPS Jovanka Laličić. Sednica Odbora biće održana danas, a kako se očekuje, prisustvovaće predstavnici Demokratske Crne Gore.


IzvorDodaj komentar
  Anonimni komentar
Ime:
Lozinka:
  Zapamti me na ovom računaru

Naslov:
Pošalji mi svaki odgovor na moj komentar
Pošalji mi svaki novi komentar na ovaj članak