Otvorio karte: Đorđević o krivcima, skupo plaćenim greškama i 'čitanju'

Blic 11.09.2019 05:35
Otvorio karte: Đorđević o krivcima, skupo plaćenim greškama i 'čitanju'


Aleksandar Đorđević, selektor Srbije, imao je šta da kaže o razlozim poraza od Argentine.- Šta reći, podbacili smo na najvažnijoj utakmici. Mnogo se stvari izdešavalo koje su uticale na sve ovo. Bez obzira što smo uspeli da se vratimo u trećoj četvrtini mislim da su zasluženo odigrali. Kontrolisali su meč pre svega bekovi, čak je i Vendoza uneo sigurnost uz Kampaco koji je dominirao. Njegova rešenja su bila stvarno... Specijalna utakmica za njega. Držali su konstantno kontrolu.

Analiza meča:

- Sa naše strane mnogo žurbe, mnogo grešaka, koje su trebalo da se odigraju sa više strpljenja. Sa drugačijim šutem, kroz dodavanja. Slušavši Nemanju Bjelicu i ono što je govorio na konferenciji vidim da je u njima postojao pritisak. Mentalna stvar koju smo videli... Mislim da jesmo, ovi momci su radili jako dobro od početka. Nije nas bilo od početka na broju, mnogi su dolazili kasnije i ulazili u ritam.

Košarkaška reprezentacija Srbije, Argentine, Košarkaši Srbije 

Želi da se snage pregrupišu:

- Nismo odradili cele bazične utakmice koje te drže kroz čitavo takmičenje. Treba dići glavu, ima još dve utakmice, ja sam i dalje... Verujem da možemo da izborio OI. U zavisnosti od drugih mečeva to peto mesto može da donese Olimpijadu. Treba da izanaliziramo, plus trening, da se dignemo... Nažalost, tako je kako utakmica se završila. Nije dobro po nas.

O odlukama koje su donosili igrači.

- Jeste, ali čini mi se da smo tu trebali da od početka do kraja da tražimo staloženost. Falila je koncentracija videlo se to od početka. Naša preuzimanja koja su bila automatizam, probijali su nas, to su greške koje smo skupo platili. Prvu četvrtinu smo odigrali dobro, ali su pogađali u poslednjim sekundama. Kada ekipa uđe u takav ritam i kada ima takav talenat za dodavanja, karakerističnu košarku, onda su te trojke u poslednjim sekundama, pa izbace te iz takta. Neke odluke u napadu su bile ishitrene, to je stvar čitanja. Bilo je previše individualizma o tome smo pričali i u pripremnim utakmicama. To je kao bojno polje, individualnost je bitna, bez talenta se ne može. Neke stvari smo trebali da tražimo u boljoj saradnji.

Nije sve dobro krenulo, a na to je podsetio i selektor.

- Od povrede dva igrača koje znate... Kapiten Teodosić i Gagi Milosavljević oni znaju da igraju ovakve utakmice. Energija se osetila u nekim trenucima, ovo je trenutak koji moramo da prespavamo, da dignemo glavu, ako imamo šansu za Olimpijske igre - da to iskoristimo.

Imao je birane reči u vezi sa Vasilijem Micićem kome je u ponedeljak preminula majka.

- Da se zahvalim javno Vasiliju Miciću. Da izrazim saučešće njemu i njegovoj porodici. Skupio je snage, veliku hrabrost za divljenje, mi smo mu jako, jako zahvalni. Šta drugo da vam kažem. Zahvalnost svima koji su nas bodrili i dan danas... Videćemo da li ostaje Vasa. Videćemo.

Na pitanje kako su se osećali igrači, malo je žustrije reagovao.

- Slušavši Bjelicu... Reko sam... Postoji presija, mentalni pritisak. To ne može da se vidi, da se meri. Kada jedan od lidera to kaže onda se meni otvore oči. Kada jedan od lidera... Ne treba Bjelica da se oseća krivim bez obzira na to što su reči velikog sportiste. Kao Belineli nakon Španije, kada je preuzeo odgovornost. To su veliki igrači, svi smo mi krivi. Ja prvi, pa svi zajedno. Kao grupa znamo da izađemo sa tim na kraj.

Prethodno je ovako govorio na konferenciji za medije.

- Bila je euforija u zemlji, svi su pričali kako ćemo pobediti i osvojiti. To nekada ne pomaže. Naprotiv. Znam sa kakvim su se pritiskom momci nosili - započeo je Đorđević.

On je istakao i da je organizacija igre bila ključna.

- Pozicija, pozicija, pozicija... Bekovi, bekovi i bekovi... I svako poštovanje za visoke igrače. Grešili smo mnogo, Argentina je igrala sjajnu odbranu. Nisu mi se svidele neke odluke sudija, a ni naša reakcija na to. Bilo je mnogo faulova koji nisu svirani, a Argentina se prilagodila tom kriterijumu. Mi nismo - rekao je Đorđević.

Selektor Srbije je odao priznanje plejmejkeru Argentine Fakundu Kampacu.

- Ovo je njegova pobeda. Luis Skola je, sa druge strane, emotivni lider, podigao je tim. Da je naša prednost trajala malo duže mislim da bismo se izdigli jer bismo lakše disali. Argentinci su sjajno šutirali u ključnim trenucima meča, igrali jedan na jedan, pogađali teške šuteve preko ruke - reči su Đorđevića.

On je insistirao na tome da je reprezentacija u Kinu došla kao tim i da se vraća kao tim.

- Ponosan sam na momke kako su radili, kako su se ponašali. Blagosloven sam što sam njihov trener. Uvek su davali maksimum. Nešto je falilo, ali to je košarka - naveo je Đorđević.


IzvorDodaj komentar
  Anonimni komentar
Ime:
Lozinka:
  Zapamti me na ovom računaru

Naslov:
Pošalji mi svaki odgovor na moj komentar
Pošalji mi svaki novi komentar na ovaj članak