Suspenzija britanskog parlamenta, Džonson tvrdi da će biti sporazuma

N1info 10.09.2019 22:10
Suspenzija britanskog parlamenta, Džonson tvrdi da će biti sporazuma


Britanski premijer Boris Džonson izjavio je da će sporazum o Bregzitu biti postignut i da će Velika Britanija napustiti Evropsku uniju 31. oktobra."Imaćemo sporazum i radićemo veoma naporno da ga dobijemo. U ponedeljak sam u Irskoj razgovarao sa našim irskim prijateljima o tome, a ići ćemo u Brisel i razgovarati sa nekim drugim evropskim prestonicama", rekao je Džonson i ponovo upozorio da će Velika Britanija izaći iz EU bez dogovora, ako to bude apsolutno neophodno, preneo je Glas Amerike.

Džonson je prethodno uspeo da realizuje plan o suspenziji parlamenta, ali je pretrpeo više poraza u sporu sa poslanicima odlučnim da spreče izlazak Velike Britanije iz EU bez 

Britanski premijer je pretpreo tri poraza u parlamentu kada je reč o planovima vlade za Bregzit, pre nego što je rano jutros počela petonedeljna suspenzija. 

Parlament je na sednici, koja je trajala duboko u noć, naložio vladi da objavi privatne prepiske o planovima za Bregzit i odbacio poziv britanskog premijera da se održe vanredni parlamentarni izbori da bi se rešio politički zastoj. 

Parlament je zatim, na zahtev vlade, suspendovan do 14. oktobra, što je drastičan potez koji bi Džonsonu trebalo da omogući da isplanira naredne korake, bez mešanja poslanika. 

U Donjem domu parlamenta su zbog suspenzije protestovali opozicioni poslanici koji su uzvikivali "Sram vas bilo" i nosili transparente na kojima je pisalo "Ućutkani". 

Predsednik Donjeg doma parlamenta Džon Berkou, koji je najavio da će podneti ostavku, kritikovao je suspenziju parlamenta, uz ocenu da to nije "standardna ili normalna procedura".


IzvorDodaj komentar
  Anonimni komentar
Ime:
Lozinka:
  Zapamti me na ovom računaru

Naslov:
Pošalji mi svaki odgovor na moj komentar
Pošalji mi svaki novi komentar na ovaj članak