Delegaciji Vojske Srbije zabranjen ulazak u Hrvatsku

N1info 07.09.2019 10:22
Delegaciji Vojske Srbije zabranjen ulazak u Hrvatsku


Delegaciji Vojske Srbije, koju čine starešine sa Vojne akademije, kadeti i pitomci Vojne gimnazije, zabranjen je ulazak u Hrvatsku. Informaciju je potvrdio ministar odbrane Srbije Aleksandar Vulin, kao i direktor hrvatske policije.Kako navodi RTS, delegacija je trebalo da prisustvuje obeležavanju dana Jasenovačkih novomučenika i bila je najavljena.

Na granici, na prelazu Batrovci – Bajakovo, delegacija je zaustavljena, zadržana i pretresena.

U prtljagu su bile službene uniforme, što je, ističu u Ministarstvu, potpuno dozvoljeno i u skladu sa pravilima službe, a hrvatski carinici su delegaciji rekli da ne mogu da ih nose.

Članovi delegacije VS su bili spremni da ostave uniforme i produže put u civilu, ako je to jedini razlog za zadržavanje, ali su im carinici saopštili da to nije razlog i da oni danas neće ući u Hrvatsku.

Delegaciji je izdata zabrana ulaska i vraćena je u Srbiju.

U dokumentu u kojem se navode razlozi za odbijanje ulaska, naznačeno je da delegacija nema odgovarajuću dokumentaciju kojom bi opravdali svrhu i uslove svog boravka, kao i da nisu dostavljeni na uvid dokazi za putovanje iz drugog razloga.

Vučić: Hrvati ne žele da se prisećaju svoje prošlosti

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je u Nikincima da na navode da delegaciji srpske vojske nije dozvoljeno da udju Hrvatsku "nema poseban komentar", ali da razume da Hrvati ne žele da se prisećaju svoje prošlosti i onoga što se desilo u Drugom svetskom ratu.

Vučić je rekao novinarima da je "ponosan na borbu srpskog naroda, jer se naš narod borio protiv okupatora".

"Marionetska vlada (na čelu sa Milanom Nedićem) koja je postavljena, postavljena je posle žestokog otpora i bombardovanja Beograda. Neki drugi su ih cvećem dočekali, pa bi sada da se ne sećamo što se zbivalo", rekao je Vučić i dodao da je bolje da ne komentariše izjave koje su se nedavno čule u Poljskoj.

Naveo je da očekuje ponudu jedne američke kompanije kako će ubuduće da izgleda Memorijalni centar u Gradini - mestu čuvanje sećanja na jasenovačke žrtve, i "da Srbija mora da brine o tome da joj niko nikad ne bi zabranio da odaje počast žrtvama".


IzvorDodaj komentar
  Anonimni komentar
Ime:
Lozinka:
  Zapamti me na ovom računaru

Naslov:
Pošalji mi svaki odgovor na moj komentar
Pošalji mi svaki novi komentar na ovaj članak