Plenković o zabrani: Ovih Vulinovih 11 očito zaboravili propise

RTS 07.09.2019 21:05
Plenković o zabrani: Ovih Vulinovih 11 očito zaboravili propise


Premijer Hrvatske Andrej Plenković komentarisao je to što je hrvatska policija na graničnom prijelazu Bajakovo sa Srbijom zaustavila srpsku vojnu delegaciju koja je krenula u Jasenovac."Da obavijestimo hrvatsku javnost. Jutros negdje oko 6 sati i 30 minuta hrvatska policija je na graničnom prijelazu Bajakovu spriječila ulazak 11 vojnika s područja Srbije na područje Republike Hrvatske. Nenajavljenog, neprijavljenog i nedogovorenog dolaska kako bi boravili na području Jasenovca", rekao je Planeković, a prenosi N1.

Smatra da je reč o pokušaju koji "očito nije imao komemorativni karakter" već je to, kaže, bila nameravana provokacija kako bi se izazvao incident.

"Takva praksa je protivna međunarodnome pravu i za nas je kao državnu neprihvatljiva i mi je kao država najoštrije osuđujemo", dodao je Plenković.

Bilo bi normalno, ističe, da su vlasti Srbije najavile dolazak.

"Ovih Vulinovih 11 koji su htjeli doći u Hrvatsku očito su zaboravili propise i međunarodno pravo. Sve ostalo je klasična vježba politikantstva i dizanja tenzija između Hrvatske i Srbije. Očekujemo da država Srbija s respektom tretira RH i Hrvate u Srbiji", zaključio je Plenković.

Podsetimo, delegacija Vojske Srbije, u kojoj su bile starešine sa Vojne akademije, kadeti i pitomci Vojne gimnazije, trebalo je da prisustvuje obeležavanju dana Jasenovačkih novomučenika, ali ih je hrvatska policija u tome sprečila.

IzvorDodaj komentar
  Anonimni komentar
Ime:
Lozinka:
  Zapamti me na ovom računaru

Naslov:
Pošalji mi svaki odgovor na moj komentar
Pošalji mi svaki novi komentar na ovaj članak