Dačić otvara vrata 'mladim lavovima'

Novosti 06.09.2019 12:13
Dačić otvara vrata 'mladim lavovima'


Lider socijalista namerava da tokom septembra "osveži" rukovodstvo partije. Za potpredsednika konkurišu Bajatović, Antić, Radenković i MilićevićSOCIJALISTI bi tokom septembra, gotovo devet meseci nakon kongresa na kojem je Ivica Dačić ponovo izabran za lidera, trebalo da konačno dobiju kompletno rukovodstvo stranke. Kako navode naši izvori iz vrha stranke, potpredsednička mesta će najverovatnije pripasti mlađim kadrovima, koji su se u prve partijske ešelone probili nakon 5. oktobra.

Među favoritima, prema našim saznanjima su aktuelni potpredsednici Aleksandar Antić i Dušan Bajatović, ali i lider poslaničke grupe SPS u republičkom parlamentu Đorđe Milićević, kao i sadašnji član predsedništva Dejan Radenković.

Najveći izazov za Dačića, kao i u ranijim stranačkim izbornim ciklusima, predstavljaće položaj Novice Tončeva, koji trenutno ima funkciju potpredsednika. Lider SPS vaga da li da Tončevu ponovo poveri tu poziciju, ali ne može da ga ignoriše zbog velike podrške koju on ima u Surdulici gde važi za lokalnog "šerifa".

Tončev čvrsto drži u rukama vlast u Surdulici i gotovo neprekidno je u sukobu sa lokalnim naprednjacima, što je povremeno imalo odjek i u odnosima vladajućih partija na republičkom nivou. On je i ranije u nekoliko navrata nagoveštavao da bi mogao da otkaže poslušnost lideru stranke, pa nije isključeno da, u slučaju da bude nezadovoljan novom raspodelom fotelja, osnuje sopstvenu stranku i pozicionira se kao neka varijanta Dragana Markovića Palme na jugu.

Antić, Bajatović, Radenković i Milićević viđeni na važnim pozicijama u SPS

Dačić otvara vrata 'mladim lavovima'

Da Tončev namerava da zauzme oštar stav može se videti i po njegovoj najavi da će na GO SPS tražiti da svi funkcioneri socijalista dokažu da nisu kupili diplome, kao i da uslov za partijsku funkciju bude da kandidati nemaju afere iza sebe i da imaju jako uporište u sredinama iz kojih dolaze. On je, kritikujući Dačića zato što još nije kompletirao rukovodstvo, javno postavio pitanje pozicije Vladimira Zagrađanina, koji je ponovo izabran za šefa Izvršnog odbora. Kazao je da ga ljudi iz cele Srbije zovu i pitaju ko je uopšte Zagrađanin.

SLAVICA I ŽARKO U DIPLOMATIJI?

BEZ visokih stranačkih funkcija vrlo lako mogu da ostanu Slavica Đukić Dejanović i Žarko Obradović. Naši izvori navode da im Dačić traži druge pozicije i da nije isključeno da dobiju mesta u diplomatiji. Ipak, za Dačića bi mogao da bude problem da zameni Slavicu Đukić Dejanović, jer će teško naći u partiji ženskog kandidata takvog političkog profila. A posebno je oprezan posle neuspešnog eksperimenta sa Dijanom Vukomanović, sada članicom Jeremićeve Narodne stranke.


IzvorDodaj komentar
  Anonimni komentar
Ime:
Lozinka:
  Zapamti me na ovom računaru

Naslov:
Pošalji mi svaki odgovor na moj komentar
Pošalji mi svaki novi komentar na ovaj članak