PSG: Nema uslova za izbore, EU da se uključi

N1info 05.09.2019 20:08
PSG: Nema uslova za izbore, EU da se uključi


Na zajedničkoj sednici Predsedništva i Političkog saveta Pokreta slobodnih građana (PSG) zaključeno je da u ovom trenutku ne postoje adekvatni uslovi za učešće na izborima.U saopštenju se navodi  da ipak još postoji mali prostor da do poboljšanja uslova dođe ukoliko Evropska unija preuzme ulogu medijatora i svojim autoritetom garantuje implementaciju preporuka nezavisnih stručnih organizacija.

Nalazi stručnih organizacija ukazuju da postoji ozbiljna ugroženost demokratije i da su izborni uslovi na neprihvatljivo niskom nivou, piše u saopštenju.

"Svojim učešćem na okruglim stolovima na kojima su ti nalazi predstavljeni i predstavnici vlasti su priznali da problem postoji, ali do sada nisu pokazali ni minimum političke volje da se preporuke implementiraju i time stvore osnovni preduslovi za učešće opozicije na izborima", navodi se.

PSG veruje da bi ključnu ulogu u tom procesu mogla da ima Evropska unija i da zaštita vrednosti demokratije, slobode i vladavine prava zahteva njihovu aktivniju ulogu u prevazilaženju duboke krize za koju odgovornost snosi, kako su istakli u saopštenju, direktno Aleksandar Vučić i Srpska napredna stranka.


IzvorDodaj komentar
  Anonimni komentar
Ime:
Lozinka:
  Zapamti me na ovom računaru

Naslov:
Pošalji mi svaki odgovor na moj komentar
Pošalji mi svaki novi komentar na ovaj članak