Hrvatska uvodi penzije i za one koji nikada nisu radili

Politika 05.09.2019 19:53
Hrvatska uvodi penzije i za one koji nikada nisu radili


Hrvatska vlada planira da od 2021. uvede penzije i za građane koji nikada nisu bili u radnom odnosu. Na tu vrstu primanja imali bi pravo stariji od 65 koji nisu bili zaposleni ili su radili kraće od 15 godina, što je minimum za isplatu penzije.To je, kako prenose hrvatski mediji, najavio ministar za rad i penzijsko osiguranje Josip Aladrović koji je pojasnio da pomenuta mera predstavlja vid zaštite od siromaštva u starijem životnom dobu.

Kako procenjuje ministarstvo, ovu naknadu primalo bi oko 50.000 ljudi, a njen iznos bio bi manji od najniže penzije, koja je trenutno 130 evra.

„Procene govore da postoji oko 53.000 stanovnika koji će 2021. imati više od 65 godina, a neće imati nikakve prihode”, rekao je Aladrović.

Prosečna penzija u Hrvatskoj je oko 340 evra.

Penzijski sistem u Hrvatskoj je suočen sa velikim problemima pre svega zbog toga što se broj radnika i broj penzionera gotovo izjednačio (na jednog penzionera dolazi 1,29 radnika) usled velikih demografskih promena uslovljenih masovnim iseljavanjem. U takvim okolnostima nezadovoljni su svi – radnici jer veliki deo plate izdvajaju za penzijsko osiguranje, a penzioneri zbog malih penzija.


IzvorDodaj komentar
  Anonimni komentar
Ime:
Lozinka:
  Zapamti me na ovom računaru

Naslov:
Pošalji mi svaki odgovor na moj komentar
Pošalji mi svaki novi komentar na ovaj članak