Džonson: Izbori 15. oktobra, ako ostanem, 'Bregzit' u roku

Politika 05.09.2019 19:49
Džonson: Izbori 15. oktobra, ako ostanem, 'Bregzit' u roku


Britanski premijer Boris Džonson predložio je poslanicima da vanredni izbori u toj zemlji budu održani 15. oktobra i poručio da će, ako ostane na sadašnjoj funkciji, sprovesti „Bregzit” 31. oktobra.„Ako i dalje budem premijer posle utorka, 15. oktobra, onda ćemo izaći 31. oktobra sa, nadam se, mnogo boljim dogovorom” (sa EU), rekao je Džonson obraćajući se poslanicima tokom debate o izborima, prenosi Rojters.

Džonson je rekao da Britanija mora da odluči da li će lider opozicije ili on pregovarati s Briselom o „Bregzitu”.

On je dodao da predlog zakona za sprečavanje „Bregzita” bez dogovora, koji su večeras podržali poslanici, oduzima pravo zemlji da odluči koliko dugo bi trebalo da ostane u EU.

Britanski premijer tvrdi da će predlog zakona primorati premijera na predaju u pregovorima sa EU.

Džonson je ocenio da vlada ne može da funkcioniše ukoliko parlament odbija da usvoji ono što on predlaže, prenosi Tanjug.

Poslanici glasali za zakon za blokadu „Bregzita” bez dogovora

Britanski poslanici podržali su predlog zakona za sprečavanje „Bregzita” bez dogovora, što bi moglo da primora premijera Borisa Džonsona da raspiše vanredne izbore.

Poslanici opozicije i pobunjenici među vladajućom Konzervativnom partijom usvojili su zakon sa 329 glasova za, dok je protiv bilo 300 poslanika.

Zakon je na taj način prošao prvu fazu, a ukoliko bude usvojen u potpunosti, on će primorati premijera Borisa Džonsona da zatraži da se produži rok za „Bregzit” posle 31. oktobra, ako se ne postigne dogovor sa EU, prenosi Bi-Bi-Si.

Džonson je upozorio da će tražiti da se poslanici odmah izjasne o vanrednim izborima, ako zakon bude usvojen, prenosi Tanjug.


IzvorDodaj komentar
  Anonimni komentar
Ime:
Lozinka:
  Zapamti me na ovom računaru

Naslov:
Pošalji mi svaki odgovor na moj komentar
Pošalji mi svaki novi komentar na ovaj članak