Putnici se snalaze, radovi na nekoliko tačaka

Politika 05.09.2019 19:42
Putnici se snalaze, radovi na nekoliko tačaka


Početak novog zimskog reda vožnje na prestoničkim saobraćajnicama protekao je relativno dobro i bez većih problema i zastoja u najprometnijim ulicama i na mostovima. Čak je dobrim delom prodisala i mesecima unazad zakrčena Dečanska ulica.Dobro je, čini se, proteklo i privikavanje građana na nove – stare trase autobusa i trolejbusa koji su proletos ukinuti ili preusmereni zbog radova na Trgu republike, ali i na nova stajališta javnog prevoza oko Trga.

Trolejbusi i autobus 31 ponovo saobraćaju do Studentskog trga, ali deluje da se vozači trola tek uigravaju sa kaldrmisanim kolovozom oko Trga republike. Prvi putnici kažu da se, za sada, oseća prilično truckanje, dok vozači trola, pre svega onih starijih modela, prelaze preko ulica oko Trga.

Posle ispravki i prepravki, konačno su pravilno obeležena stajališta javnog prevoza u zoni Trga, ali juče je bilo očigledno da je dobar deo putnika bio u nedoumici gde se čekaju autobusi i trole. Najvažnije je da znaju da su sve linije, koje su proletos ukinute zbog druge faze radova na Trgu, vraćene na redovne trase. Jedina razlika je raspored stajališta jer su nekadašnje stanice sa Trga pomerene u Kolarčevu, a jedno je dodato i u Makedonsku (za trole 28 i 41).

Problem na novim stajalištima, koja sada imaju elektronske info-table sa podacima o dolasku vozila, jeste što su te informacije neupotrebljive. Prikazani su podaci o dolasku vozila koja uopšte ne saobraćaju ovim delom grada (poput linije 94).

Kod samog Trga, koji se posle više od godinu dana konačno normalno koristi, i juče su, iako su radovi zvanično završeni, mogli da se vide majstori. Uglavnom se majstorisalo oko kocki nedaleko od „Staklenca”.

Kada je reč o ostalim sadržajima na Trgu, i dalje se kao filovi na torti smenjuju pohvale i kritike. Najinteresantnija novina građanima, kako deluje, za sada su pametne klupe na kojima mogu da se dopune telefoni i da se „prikače” na internet.

Važnija novina je režim rada semafora i prelazi za pešake. Oni su postavljeni gotovo na identičnim pozicijama kao nekada, ali više ne postoje uzvišice i pešačka ostrva (pogotovu ono nekadašnje naročito nezgodno kod Narodnog pozorišta). Sada pešaci za prelazak sa Trga ka teatru imaju komotnih šezdesetak sekundi, a za pohvalu je što se potom brzo može preći i pešački preko Francuske ulice, kao i preko Makedonske kod hotela „Centar no. 1”.

Kada je reč o kritikama, trenutno se glavna odnosi na finalni izgled Trga, ali i na pojedine detalje na njemu. Građani koji kritiku najviše zameraju što nema više zelenila, što su drvoredi ispred reprezentativnih zdanja, ali i što su kante za smeće na stubovima prenisko postavljene (u to se i naša ekipa uverila).

Majstori, tramvaji, prolaznici...

Karađorđevom je konačno počeo da se odvija saobraćaj automobila, a ponovo je uspostavljena i tramvajska linija 11. Ali, prvog radnog dana septembra, ova ulica je izgledala pomalo konfuzno. Prostor namenjen tramvajima za sada uporedo koriste i majstori i prolaznici. Radnici su na šinama jer i dalje proveravaju određene detalje na tramvajskim bašticama, a pešaci se njima kreću jer drugi sređeni koridor u ovom delu ulice ne postoji. Zbog svega toga vozači tramvaja vrlo polako i obazrivo voze preuređenim kolovozom u Karađorđevoj. Jedan od njih juče je čak morao da zaustavi tramvaj i izađe da bi sa šina sklonio kolica koja je neki majstor tu zaboravio. Ovako nešto prilično je neozbiljno u ulici u kojoj se istovremeno odvija i saobraćaj i nastavak radova. 

A kada je reč o daljem majstorisanju u Karađorđevoj, deluje da su se radnici uglavnom preorijentisali na radove na Savskom keju, dok je za sada sređivanje trotoara u drugom planu. Pojedini građani iz ove ulice koje smo juče sreli s pravom se pitaju zašto je baš ceo potez trotoara raskopan i ne radi se odmah pa moraju da idu preko kolovoza.

Asfalt do Palilulske pijace, ali i dalje bez saobraćaja

Na potezu od Ruzveltove ka tvrđavi – gotovo pa ništa novo. Radovi, koji je trebalo da budu završeni do 20. avgusta, i dalje kasne na deonici do Takovske, ali konačno vozači mogu u oba smera (ka centru i ka periferiji) da koriste raskrsnice sa Takovskom i Bulevarom despota Stefana. Prema najavama nadležnih, očekivalo se da će od juče ove raskrsnice biti skroz završene, a to se nije desilo. Majstori su i juče sređivali pojedine delove raskrsnice sa bulevarom, a posla će, čini se, tek biti na raskršću sa Takovskom. Na njoj je svega pola kolovoza sređeno i to ne baš najuspešnije jer je novi sloj asfalta već ulegao. Vozači i pešaci zato bi trebalo da se spreme na nove radove na ovoj raskrsnici. Na njoj očigledno tek treba da se preuređuju kolovozne trake iz smera Palilule ka centru, ali i da se popravlja loše urađen deo kolovoza.

Posla za majstore i te kako je juče bilo i na deonici od Takovske do Stanoja Glavaša za koju su nekoliko dana pre toga gradski oci isticali da će biti otvorena za saobraćaj baš u ponedeljak. Kada su naši reporteri juče obišli ceo ovaj potez, uverili su se da na delu od Takovske do Stanoja Glavaša zaista ima puno ljudi, ali ne vozača, nego majstora koji su ubrzano nanosili asfalt, sređivali ivičnjake i uređivali druge detalje na kolovozu sve do raskrsnice sa Palilulskom pijacom. Trotoari su, kao i u Karađorđevoj, za sada u drugom planu.

PONOVO NA REDOVNIM TRASAMA: trolejbusi: 19, 21, 22, 28*, 29 i 41autobusi: 24, 26, 27, 31, 37 i 44tramvaj: 11*umesto trole 28 trenutno ide autobus zbog radova na potezu od Ruzveltove


IzvorDodaj komentar
  Anonimni komentar
Ime:
Lozinka:
  Zapamti me na ovom računaru

Naslov:
Pošalji mi svaki odgovor na moj komentar
Pošalji mi svaki novi komentar na ovaj članak