Novi pristan za brodove na Begeju: Zrenjaninci počeli posao težak 600.000 evra

Blic 05.09.2019 19:15
Novi pristan za brodove na Begeju: Zrenjaninci počeli posao težak 600.000 evra


Izgradnja pristana na Begeju u Zrenjaninu počela je uklanjanjem trske na lokaciji između mosta u Zmaj Jovinoj ulici i lučnog pešačkog mosta u naselju Berbersko, a kraj radova očekuje se za četiri meseca.Projekat vredan 600.000 evra deo je prekogranične saradnje između Rumunije i Srbije, a nakon njegovog završetka, biće omogućen pristup obali turističkim brodićima.

Presadiće se  drvored koji se nalazi iza nekadašnje fabrike  

Presadiće se drvored koji se nalazi iza nekadašnje fabrike "Sloga - mideri", uz biciklističku stazu sagrađenu 2016.

Uklanjanje velike površine pod trskom, sve do lučnog pešačkog mosta, prva je faza realizacije ovog projekta i trenutno se izvodi s dva plovna bagera i baržom koja izvađen materijal transportuje nizvodno i odlaže kod Mužljanskog mosta.

Begej na ovom mestu pravi veliku okuku i najširi je na čitavom toku kroz grad.

Međutim, usled višedecenijskog neodržavanja plovnog toka i znatnog zamuljavanja, veći deo okuke je zarastao u trsku i širina rečnog toka je praktično prepolovljena.

Koordinator realizacije ovog projekta, pomoćnik gradonačelnika Zrenjanina Duško Radišić kaže da će izgradnjom pristana biti omogućen pristup obali turističkim brodićima, čiji će putnici moći da se bezbedno iskrcaju na uređenu levu obalu reke i u roku od desetak minuta stazom prošetaju do centra grada.

Novi pristan za brodove na Begeju: Zrenjaninci počeli posao težak 600.000 evra 

- Takođe, biće to i polazna tačka za turističku plovidbu ka Carskoj Bari, Kleku ili ka ušću Begeja u Tisu i doneće, svakako, nove mogućnosti za razvoj nautičkog turizma u Zrenjaninu i srednjem Banatu – ocenjuje Radišić.

U sklopu aktivnosti uređenja lokacije budućeg pristana organizovana je i ekološka akcija presađivanja drvoreda koji se nalazio iza nekadašnje fabrike "Sloga - mideri", uz biciklističku stazu sagrađenu 2016. između mosta u Zmaj Jovinoj ulici i Ulice Toše Jovanovića.

Ovim je strma obala Begeja na tom potezu pripremljena za dalje radove i prilaz pristanu jer će se na njoj graditi betonski bedem za privezivanje čamaca.

Čelnici grada podsećaju da je izgradnja pristana deo projekta BEGA - Revitalizacija navigacione infrastrukture na Begeju, ukupne vrednosti oko 14 miliona evra. U Srbiji se realizacija projekta odnosi na revitalizaciju kanala Begej na potezu od granice sa Rumunijom do hidrotehničkog objekta u Kleku, u dužini od 32,26 kilometara.

Projekat revitalizacije kanala Begej podrazumeva sanaciju hidrotehničkih objekata - prevodnica (šlajzova) u Kleku i Srpskom Itebeju i izgradnju dvonamenske staze (radno-inspekcione i biciklističke), od granice sa Rumunijom do prevodnice u Kleku.

Takođe, obuhvata i izgradnju marine - pristana u širem centru Zrenjanina, izradu tehničke dokumentacije za potrebe izmuljenja, deponovanja i remedijacije sedimenta na plovnom Begeju, kao i nabavku plovnog bagera i plovne kosačice za održavanje njegove plovnosti.


IzvorDodaj komentar
  Anonimni komentar
Ime:
Lozinka:
  Zapamti me na ovom računaru

Naslov:
Pošalji mi svaki odgovor na moj komentar
Pošalji mi svaki novi komentar na ovaj članak