Nova vlada Italije položila zakletvu

RTS 05.09.2019 17:59
Nova vlada Italije položila zakletvu


Nova italijanska vlada premijera Đuzepea Kontija položila je zakletvu na ceremoniji u predsedničkoj palati "Kvirinale", uz obećanje da će se starati o interesima Italije.Druga vlada novog premijera Italije Đuzepea Kontea, savez između antiestablišmentskog Pokreta Pet zvezdica i centralno-leve Demokratske partije, položila je zakletvu.

Italijanski premijer poručio je da će politika nove vlade biti usredsređena na budućnost.

"Posvetićemo maksimalne napore, veštine i strast da gradimo bolju Italiju u interesu svih građana, od severa do juga zemlje", poručio je Konte.

Među najvećim izazovima nove vlade biće imigracija i budžet.

Kao ministarka unutrašnjih poslova Lučiana Lamorgeze biće zadužena za promenu oštre politike protiv migranata svog prethodnika, vođe partije antimigrantske Evroskeptičke lige Matea Salvinija.

Ona je stručna u stvaranju inkluzivnije migrantske politike od Salvinija, koji je zabranio spasilačkim brodovima nevladinih agencija da pristaju u italijanske luke i oduzeo azilantima osnovna prava.

Kao ministar ekonomije Roberto Gvaltieri moraće da oblikuje budžet za 2020. da bi sprečio povećanja PDV-a u iznosu od 23 milijardi evra, smanji porez i uvede minimalnu platu, držeći Evropsku komisiju po strani.

Sa prosečnom starošću od 47 godina, ovo je najmlađa vlada u istoriji Italije. U njoj trećinu ministara čine žene – imaju sedam ministarskih pozicija od njih 21.

U reakciji nakon formiranja nove italijanske vlade potpredsednik Evropske komisije Frans Timermans izjavio je da je dobro što je nova vlada na potpunom proevropskom kursu i dodao da je spreman na saradnju sa njom.

"Mislim da je dobro što je nova italijanska vlada jasno angažovana na proevropskoj liniji za iznalaženje zajedničkih rešenja sa ostatkom Unije", rekao je Timermans, prenosi italijanska ANSA.


IzvorDodaj komentar
  Anonimni komentar
Ime:
Lozinka:
  Zapamti me na ovom računaru

Naslov:
Pošalji mi svaki odgovor na moj komentar
Pošalji mi svaki novi komentar na ovaj članak